Afbeelding
Ingezonden mededeling

5 weetjes over het beroep van de schoorsteenveger

Algemeen

Schoorsteenvegen is een eeuwenoud beroep. Door de industriële revolutie werden gebouw steeds hoger. En omdat het steeds drukker werd in de stad werden de rookkanalen van meerdere huizen in één schoorsteen gegroepeerd. Schoorsteenvegers maakten het rookkanaal schoon en verwijderden het roet. Zo konden gezinnen veilig blijven stoken. Vandaag de dag bestaat de schoorsteenveger nog steeds, al zijn er wel wat dingen veranderd. Dit zijn 5 interessante weetjes over het beroep.

1. In sommige landen bestaat een jaarlijkse veegplicht

Met het oog op veilig wonen raadt de Nederlandse brandweer je aan om minimaal één keer per jaar je schoorsteen te laten vegen. In Nederland is dit niet wettelijk verplicht, maar in andere Europese landen wél. Zoals Duitsland, Zwitserland en sommige landen in Scandinavië.

2. Het beroep is niet wettelijk erkend

Hoewel schoorsteenvegen een vak op zich is, is deze ambacht in ons land niet wettelijk erkend of beschermd. In feite betekent dit dat iedereen zich schoorsteenveger mag noemen. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor een schoorsteenveger of een schoorsteenvegersbedrijf dat aangesloten is bij het ASPB: de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond. Om lid van deze bond te worden moet je een toelatingsexamen doen en het diploma Gezel-schoorsteenveger hebben. Ook zijn leden van deze bond aansprakelijk voor mogelijke fouten die ze tijdens hun werk maken.

3. Vroeger knapten kinderen het klusje op

Toen het beroep in de achttiende eeuw ontstond, werden kinderen ingezet als leerlingen. Zij konden immers makkelijker door een nauwe schoorsteen klimmen om ze schoon te maken. Dit werk was natuurlijk ontzettend ongezond: door het roet werden sommige kinderen ernstig ziek of ze stikten.

4. Er bestaan festivals ter ere van schoorsteenvegers

Op een paar plekken in de wereld worden schoorsteenvegers zo gerespecteerd dat er zelfs speciale festivals worden georganiseerd ter ere van het beroep. Zoals het jaarlijkse Rochester Sweeps Festival in het Verenigd Koninkrijk. Maar het grootste schoorsteenvegersfestival ter wereld vindt plaats in Italië: de International Chimney Sweep Meeting. Het festival wordt jaarlijks gehouden in Santa Maria Maggiore en duurt maar liefst vier dagen.

5. In Duitsland brengt een schoorsteenveger geluk

Bij onze oosterburen dragen schoorsteenvegers een herkenbaar uniform. En dat is handig als je iets met bijgeloof hebt. Want in Duitsland brengt het geluk als je een schoorsteenveger tegen het lijf loopt. Ook handen schudden met een schoorsteenveger belooft veel goeds.

Advertenties uit de krant