‘Combinatie Klijn van Es’ pakt prijs na prijs

Algemeen

BARENDRECHT – De eerste bijeenkomst sinds lange tijd van de Postduivenvereniging Barendrecht op maandag 2 augustus, werd gebruikt om Wim Klijn in het zonnetje te zetten. Vijftig jaar geleden had hij zich als lid aangemeld. Reden voor het bestuur om Wim te eren. Mooie woorden had voorzitter Jacob Vermaas voor het trouwe lid. Geroemd werd zijn inzet voor de vereniging en zijn recht door zee mentaliteit. ,,Wim is kritisch, maar ook degene die het bestuur bedankt voor de werkzaamheden die verricht worden. In één zin noemde de voorzitter echtgenote Marian. ,,Als ik Wim zeg, dan bedoel ik eigenlijk Wim en Marian. Jullie vormen samen een koppel waar we als vereniging erg blij mee zijn. Samen waren jullie ook vluchtpenningmeester bij de Getrouwe Duif. De voorloper van P.V. Barendrecht. Een taak die je niet moet onderschatten anders dan ben je je geld eerder kwijt aan het vervoer van de duiven, dan wanneer je het van de leden ontvangen hebt.”

Vader en moeder
Wim en Marian ontmoetten elkaar in 1984. Wim was toen al een echte liefhebber van de duivensport. ,,Mijn vader en moeder hadden ook duiven,” zegt hij daarover. ,,Van jongs af aan mocht ik meedoen. En dat meedoen moet je ook letterlijk nemen. Mijn ouders bepaalden wat er gebeurde. Ik mocht helpen. Eigen inbreng was er niet bij.”
,,Toen ik uit huis ging, ben ik zelf met een hok begonnen. Marian is een echte dierenliefhebber en eigenlijk vanaf dag een zijn we samen met de duivensport verdergegaan.”
Marian: ,,Ik ben altijd een grote dierenliefhebber geweest. Voor ik Wim kende nam ik al honden die geen thuis hadden, mee naar huis. Die duiven pasten dus wel in het gehele plaatje.”

Met trots vertelt het echtpaar over de derde prijs nationaal Orleans die ze in 1985 behaalden en de eerste prijs Nationaal Dax die ze in 1997 wonnen. Hoofdprijzen die niemand binnen de vereniging ooit haalden. Maar ook de overige prijzen die ze de afgelopen decennia bij elkaar vlogen, hebben een ereplaats in de huiskamer gekregen. Fotoboeken herinneren aan ontelbare huldigingen. Foto’s worden afgewisseld met uitslagen lijsten, waar ‘Combinatie Klijn van Es’, zoals het echtpaar officieel van de bij de postduivenbond ingeschreven staat, op één staat.

Herinneringen zijn mooi en prachtig om op te halen. Maar, het blijven herinneringen. Verleden tijd. Hoe mooi is het dus dat Wim en Marian, ook na bijna veertig jaar, nog steeds met regelmaat de ranglijst aanvoeren die wekelijks in De Schakel afgedrukt wordt. De ‘Combinatie Klijn van Es’ is nog steeds moeilijk te verslaan. Het geheim? ,,Het is van alles een beetje,” zegt Marian. De ligging van het hok, voeding, verzorging en bloedlijn moeten kloppen. Soms is daar ook nog een klein beetje geluk bij nodig, om uiteindelijk te winnen. De duivensport kent ondanks alle onderzoeken, nog steeds veel mysteries.”

Een jonge duif wordt uit het hok gehaald om mee op de foto te gaan. Of het een prijswinnaar wordt kunnen Wim en Marian nog niet zeggen. Aan de verzorging zal het in ieder geval niet liggen.

Advertenties uit de krant