Afbeelding

Conflict over buurttuin aan Kempenaar

Algemeen

BARENDRECHT – Er is een conflict ontstaan over de buurttuin aan de Kempenaar. Volgens de initiatiefnemers wil woningverhuurder Patrimonium te tuin weg hebben. Patrimonium heeft nog niet gereageerd, maar werkt aan een reactie samen met de gemeente Barendrecht. De fractie van EVB heeft het college vragen gesteld over de zaak.

Vorig jaar werd de buurttuin geopend door de wethouders Cees Schaap en Tanja de Jonge. De tuin kwam tot stand door de samenwerking tussen bewoners en diverse afdelingen van de gemeente, het bedrijf GKB en belangrijk de direct omwonenden. De tuin bevindt zich op grond van de gemeente.

Volgens bewoners heeft Patrimonium zich verzet tegen de tuin. De verhuurder zou niet bereid zijn tot overleg. Wel komt Patrimonium nu met klachten. Een initiatiefnemer: “Er zouden twee klagers zijn, maar wat de klachten inhouden weten we niet. Feitelijk doen ze alsof deze klachten door alle huurders gedeeld worden en negeren ze de huurders die juist veel plezier beleven aan de tuin, de dieren en het sociale contact. Er zijn bovendien ook nog veel omwonenden die helemaal niet bij Patrimonium huren.”

Er zou zijn geklaagd over kippen. De initiatiefnemers beweren niet dat de kippen nooit overlast geven. ,,Soms maken ze een soort paniekgeluid als een nieuwe kat de tuin binnenkomt. Dat houdt dan zo’n drie minuten aan en vinden we zelf ook hinderlijk. Helemaal voorkomen lukt niet, maar het lijkt erop dat als ze ‘s nachts niet lastiggevallen worden, ze overdag minder snel in de stress schieten.”

“In het begin liepen de kippen los en daar was een direct omwonende niet blij mee. De kippen aten haar plantjes op. Zulke klachten nemen we serieus en lossen we op: de kippen lopen niet meer los en sindsdien is het weer helemaal goed. We hebben zelfs een parasol van haar gekregen. Het laat ook zien dat het bij ons niet allemaal goed gaat, maar we streven er wel naar om passende oplossingen te vinden. Een soort lerende praktijk.”

Wethouder Cees Schaap heeft maandag bemiddeld. Hij stelde als compromis dat de kippen weg zouden moeten, maar dat de tuin dan mag blijven.

Volgens de initiatiefnemers van de tuin eist Patrimonium dat er een pad – ‘dat daar in de afgelopen 40 jaar nooit geweest is’ - dwars door een vijver wordt aangelegd. Een initiatiefnemer: “Ik hoop dat de wethouder nog eens nadenkt of hij wel moet meegaan met zulke eisen, want juist de dieren zijn de trekpleister. Nota bene tijdens ons gesprek kwam een moeder vragen of ze met haar kind bij de dieren mocht kijken. Die komen echt niet voor de groene blaadjes en bruine takjes.”

De initiatiefnemers hopen dat de gemeente niet meegaat in de opstelling van Patrimonium: “Anders komt hiermee wellicht een einde aan een gewaardeerd bewonersinitiatief. Het zou in elk geval al helpen als Patrimonium hierover eens met ons in gesprek zou willen gaan, al dan niet in het bijzijn van de gemeente. Dat hebben ze tot nu toe geweigerd en dan kom je natuurlijk niet verder.”

Vragen

De gemeenteraadsleden Els Schaap en Nicoline Blankenstein van EVB hebben vragen gesteld over de tuin.

“Onze partij was verbaasd om te lezen dat dit initiatief nu dreigt te stoppen omdat er volgens Patrimonium een aantal klagers zou zijn. Tenminste moet er een pad achter de tuinen worden aangelegd en de kippen moeten weg, volgens de wethouder. Bij navraag bij direct omwonenden heeft EVB deze klagers niet gevonden. Volgens EVB kan er met burgerinitiatieven niet op deze manier omgegaan worden, dat is mens- en dieronvriendelijk”, stellen de raadsleden. Ze willen van het college uitleg over de klachten.

EVB stuurt ook foto’s mee van de situatie voor de aanleg van de tuin. Daarop is geen pad te zien.

De volledige vragen van EVB aan het college:

  1. Heeft het college contact gehad met de klagers? Zo niet, waarom niet? Zo ja wat betreft de aard van hun klachten?
  2. Heeft Patrimonium contact gehad met de klagers? Zo niet, waarom niet? Zo ja wat betreft de aard van hun klachten?
  3. Is er getracht in gesprek te komen met beide partijen aan tafel? Zo niet, waarom niet? Zo ja, wat was de uitkomst van deze gesprekken?
  4. Het gevraagde pad achter de tuinen heeft er nooit gelegen (zie foto’s), waarom zou dat nu wel aangelegd moeten worden?
  5. Wat is de reden dat de kippen wegmoeten? Dit is ongewenst gedrag t.o.v. de dieren en ontneemt de kinderen en ook ouderen uit de buurt veel plezier.

Reactie

Patrimonium is dinsdagochtend om een reactie gevraagd. Een medewerker liet aan het eind van de middag weten dat er wordt gewerkt aan een gezamenlijke reactie van Patrimonium en de gemeente Barendrecht.

Advertenties uit de krant