Afbeelding

Arco: hartelijk welkom!

Algemeen Column

Geachte waarnemend burgemeester,

Hartelijk welkom in Barendrecht!

Op het moment dat ik dit schrijf, weet ik nog niet wie u bent. Uw baas, de Commissaris van de Koning, heeft beloofd om in de loop van deze maand bekend te maken wie vanaf 1 oktober tijdelijk het burgemeesterschap overneemt. Ik ben benieuwd.

Van welke partij u bent, maakt mij niet uit. Man of vrouw (of hoe dat tegenwoordig ook heet) is mij om het even. Misschien bent u wel een partijloze vrouw. Dan hebben we gelijk twee primeurs in één keer.

U wordt aangesteld als waarnemend burgemeester, als opvolger van de geliefde Jan van Belzen. Dat betekent: orde op zaken stellen, voordat er over anderhalf jaar een ‘echte’ burgemeester komt. Dat is geen makkelijke taak. Daarom geef ik u graag een paar dingen mee. Misschien heeft u er iets aan.

Allereerst moet u weten dat Barendrecht een dorp is. U neemt dus uw intrek in een gemeentehuis. Zeg geen ‘stadhuis’ tegen dit gebouw, want dan denken de Barendrechters dat u het kasteel aan de Coolsingel bedoelt. En we zijn ook geen buitenwijk van Rotterdam. Dus laat u niet de kaas van het brood eten door de grote noorderbuur.

Als burgemeester bent u verantwoordelijk voor de openbare orde. Uitgerekend over dat onderwerp maken veel Barendrechters zich zorgen. Onze kinderen lopen gevaar als ze op de fiets of met de brommer op weg zijn. Jongeren uit Rotterdam verdienen een zakcentje bij door vanaf hun scooter Barendrechtse leeftijdgenoten te beroven. Ze hebben blijkbaar geen ontzag voor de paar agenten en toezichthouders die in Barendrecht rondlopen.
Kunt u ervoor zorgen dat uw collega Aboutaleb, de korpsbeheerder, wat van zijn agenten aan Barendrecht afstaat? En misschien kan dan ook het politiebureau worden heropend.

Weet u, als het om scootercriminelen gaat is er te weinig aandacht voor de veiligheid in Barendrecht. Maar als er in ons dorp iets leuks wordt georganiseerd, een kunstmarkt of zo, dan worden er allerlei eisen gesteld. Voor de veiligheid, zeggen ze dan. Misschien kunt u daar ook eens over praten met uw collega Aboutaleb. Die is immers ook de baas van de Veiligheidsregio.

Wel gek dat u als burgemeester van Barendrecht zo weinig te vertellen hebt over de veiligheid in uw eigen gemeente. Toch?

Het bouwen van betaalbare woningen is ook iets wat we belangrijk vinden. Er zijn de laatste jaren nogal wat dure appartementen gebouwd. Daar hebben onze kinderen niets aan als ze op zoek gaan naar een eigen woning. 

Oh ja, dan nog iets. We houden hier volgend voorjaar weer verkiezingen voor de gemeenteraad. De vorige keer leidde de uitslag tot jarenlange verziekte verhoudingen. Dat was niet goed voor Barendrecht. Kunt u ervoor zorgen dat de leden van de nieuwe gemeenteraad een beetje normaal met elkaar omgaan? Niet anoniem over elkaar klagen enzo. Daar zal de Commissaris ook blij mee zijn.

En verder wens ik u veel plezier bij uw werk. Want Barendrecht is best een leuk dorp.

Met vriendelijke groeten,

Arco van der Lee


Advertenties uit de krant