De opening van de buurttuin.
De opening van de buurttuin.

Bezwaren tegen kippen buurttuin blijven

Algemeen

BARENDRECHT – Het ziet er slecht uit voor de kippen in de buurttuin aan de Kempenaar. Wethouder Cees Schaap blijft van mening dat de dieren voor klachten zorgen en daarom weg moeten. Schaap schrijft dit in antwoord op vragen van de EVB-fractie. Die fractie dient tijdens de gemeenteraadsvergadering van 21 september een motie in over de tuin.

De buurttuin is door enkele bewoners aangelegd in een verwaarloosd gemeentelijk plantsoen. “Het begon met een goed idee”, schrijft de wethouder. Vervolgens is er echter niets op papier gezet. Evenmin was er overleg met omwonenden en met Patrimonium, die in de buurt veel huurders heeft.
Klachten van bewoners met een koopwoning werden door de mensen van de buurttuin opgelost. Patrimonium meldde zich met klachten van huurders bij de gemeente.
De wethouder erkent dat een aantal klachten rond het houden van kippen ‘serieus opgepakt’ zijn. “Maar het blijft een gegeven dat zolang er kippen in de buurttuin rondlopen, een deel van de klachten niet zullen verdwijnen.” Het zou gaan om ‘overlast in de vorm van geluid, stank en het aantrekken van ongedierte’.
De gemeente wil meedenken ‘over een mogelijke herplaatsing van de kippen’. De gemeente is ook bereid om een nieuw plekje te zoeken voor de dieren.

Hoewel op foto’s waarover EVB beschikt geen achterpad bij de woningen te zien is, is de wethouder toch van mening dat er een pad aangelegd moet worden. Dit dient als afscheiding tussen de buurttuin en privé tuinen en als ontsluiting bij calamiteiten. Patrimonium heeft om dit pad gevraagd.

Rectificeren

Eén van de bewoners van de Kempenaar heeft aan Patrimonium gevraagd om een uitlating te rectificeren, die een medewerker in De Schakel van 26 augustus heeft gedaan. “Het pad is bedoeld als nooduitgang in geval van calamiteiten. Op dit moment hebben de benedenwoningen geen nooduitgang. Voor de komst van de kippentuin konden deze bewoners vluchten via het openbaar groen”, stelde Patrimonium. 

“Drie van vier woningen hebben altijd een vluchtroute gehad en hebben dat nog steeds. Er is één woning die haar héle tuin omheind heeft, zonder enige toegang”, stelt de bewoner.

Motie

Echt voor Barendrecht (EVB) wil dat het college van B&W in gesprek gaat met omwonenden van de buurttuin. De partij komt hier tijdens de gemeenteraadsvergadering van 21 september met een voorstel voor. In dit gesprek moet dan ook nadrukkelijk gesproken worden over het lot van de kippen.

Raadslid Els Schaap: “De buurttuin in de Kempenaar is als mooi bewonersinitiatief organisch ontstaan. Er zijn bijvoorbeeld door de gemeente nooit afspraken op papier gezet. Wel is het initiatief vanaf het begin door de gemeente toegejuicht. Zo waren bij de opening zelfs twee wethouders aanwezig om voor de camera een boom te planten. Na een enkele klacht over de kippen moet de tuin van dezelfde gemeente ineens drastisch worden aangepast. Zo moeten niet alleen de kippen weg, maar moet er ook dwars door de tuin ineens een vluchtweg worden aangelegd.”

EVB vindt dat het college van B&W geklungeld heeft bij de totstandkoming van de buurttuin. De partij wil daarom dat het college alsnog in gesprek gaat met de buurt om er samen uit te komen. Het voorstel van EVB heeft dan ook heel toepasselijk de naam: “Tok to de buurt” gekregen.

Advertenties uit de krant