Afbeelding
Ingezonden mededeling

Vijzel je koerskennis op

Algemeen

Als je je gaat verdiepen in beleggen, komen vaak termen als koersen of aandelenkoersen voorbij. Maar wat houden die koersen nu eigenlijk in? En hoe wordt die bepaald? Hier vind je wat meer informatie over het onderwerp beurskoersen.

Wat is de koers precies?

Simpel gezegd: de koers is de prijs van een product op een bepaald moment. Bij beleggen heb je dan te maken met verschillende soorten prijzen. Zo kan de koers bijvoorbeeld bestaan uit de de prijs van aandelen, obligaties, fondsen en indices. Je begrijpt dat er dus niet één koers bestaat. En die verschillende koersen veranderen ook steeds weer. Zo heb je bijvoorbeeld de AEX koersen. AEX staat voor Amsterdam Exchange Index. Het is de belangrijkste Amsterdamse beursindex waarin de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven van Nederland verzameld zijn. Je kunt dus zeggen dat de koers een belangrijke graadmeter is voor de economie in Nederland.

Hoe bepaalt men de koers?

De koers komt tot stand door het samenspel van vraag en aanbod, net zoals bij de marktprijzen van producten het geval is. Bij een hoge vraag en een gelijkblijvend aanbod, stijgt de prijs van de koers. Daalt het aanbod en blijft de vraag op hetzelfde niveau? Ook dan vindt er een koersstijging plaats. Het tegenovergestelde is natuurlijk het geval bij dalende prijzen. Het blijft dan nog wel de vraag waarom de vraag naar bepaalde effecten ineens varieert. Daar kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Zo kan het bijvoorbeeld te maken hebben met het algehele beleggersvertrouwen in een land. Maar onder andere ook de huidige economische trend die gaande is of als gevolg van de prestaties van het bedrijf waar het om gaat, kunnen voor fluctuaties zorgen. Wordt er juist gedacht dat een bedrijf veel winst gaat maken, dan is het aannemelijker dat de koersprijs zal stijgen.

Wanneer moet je instappen?

Iedereen wil weten wanneer het het juiste moment is om in te stappen bij beleggen. Laat je daarbij in elk geval niet gek maken door de dagkoersen. Je belegt namelijk voor de langere termijn en pieken en dalen horen nu eenmaal bij beleggen. Hoe meer geduld je hebt, hoe groter de kans op rendement. Wacht dus niet op wanneer zo’n juiste moment gaat komen. En ga als particulier wel zo voorzichtig mogelijk te werk. Kijk bovendien ook verder dan alleen naar de koers. Er zijn namelijk nog veel meer factoren die je rendement kunnen opleveren. Zoals dividend dat jaarlijks wordt uitgekeerd of het ontvangen van couponrente als je bepaalde obligaties hebt.

Let op: beleggen kent risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Advertenties uit de krant