Trekvogels tellen tijdens Euro Birdwatch
Trekvogels tellen tijdens Euro Birdwatch

Trekvogels tellen tijdens Euro Birdwatch

Algemeen

REGIO – Leden van de vogelwerkgroep van Natuurvereniging IJsselmonde namen op zaterdag 2 oktober mee aan de Euro Birdwatch, een internationale trekteldag, die al voor de 26e keer in het eerste weekend van oktober werd gehouden. De tellers stonden bij het noordelijke kijkscherm in de Crezéepolder in Ridderkerk. In 36 landen werden door duizenden vogelaars trekvogels geteld, in Nederland waren meer dan 160 trektelposten bemand.

De vogels hadden lichte tegenwind op weg naar zuidelijke streken, waardoor ze lager over kwamen vliegen dan gebruikelijk met meewind. Voor wat betreft de wind hadden de vogelaars dus geen klagen en een waterig zonnetje zorgde ook nog voor wat trek van roofvogels. Het was al direct duidelijk dat er een behoorlijke trek van graspiepers was. Met 2185 exemplaren was deze soort het talrijkst op de telpost, gevolgd door de vink waar 1189 exemplaren van werden waargenomen. Op de 3e plaats kwam de spreeuw waarvan er 413 op trek werden gezien. Landelijk was de spreeuw nummer 1 met bijna 400.000 exemplaren, gevolgd door graspieper en vink. Van de eerder genoemde rietgorzen werden er 33 genoteerd.

Even was het spannend toen een kiekendief van ver werd opgepikt. De vogel vloog recht op de telpost af en al snel werd een witte stuit waargenomen, dus werd de vogel als blauwe kiekendief bestempeld. Een leuke waarneming was een mooi groepje van 58 goudplevieren, die werden opgepikt boven de Alblasserwaard. Van de roofvogels werden, naast de blauwe kiekendief, 9 bruine kiekendieven, 1 buizerd en 2 sperwers geteld. Ter plaatse waren nog torenvalken aanwezig, maar die tellen niet mee voor de trektelling.

Dit jaar zijn iets meer trekvogels waargenomen dan vorig jaar - maar toen was het slecht weer - en bijna gelijk aan het totaal van 2019. Er werden exact 200 verschillende soorten vogels gezien waaronder een paar zeldzaamheden. Leuk waren de waarnemingen van de enige velduil en bladkoning in Nederland, die door twee jeugdleden van de vogelwerkgroep werden opgemerkt in Barendrecht, waar ze ook een trektelling deden langs de Oude Maas.

Advertenties uit de krant