Amanda van Kuijk.
Amanda van Kuijk.
video

Wijkbrandweervrouw: mensen helpen veiliger te leven

Algemeen

BARENDRECHT – Amanda van Kuijk werkt sinds het begin van deze maand als wijkbrandweervrouw in Barendrecht. In de brandweerkazerne aan de Dr. Kuyperstraat vertelt ze over haar nieuwe baan.

Na dertien jaar als trambestuurder bij de RET gewerkt te hebben, kwam Amanda van Kuijk eind 2003 in dienst bij de brandweer van Rotterdam. “Ik wilde eens wat anders”, zegt ze nuchter. Ze werkte 18 jaar in 24 uurs diensten bij de brandweer. In die tijd werd ze onder meer opgeleid voor het bestrijden van branden op schepen. “Je wordt dan vanuit een helikopter op een schip afgezet. Onze taak is dan niet om de brand te blussen. We moeten de brand beperken, zodat het schip de haven kan binnenvaren. Daar kan de brand dan worden geblust”, legt ze uit.

Waarom ruilde Amanda van Kuijk haar enerverende werk in Rotterdam in voor de functie van wijkbrandweervrouw in Barendrecht?
“Iets in me zegt dat ik hier iets kan betekenen. Puur uit intuïtie. Zo ben ik ook bij de brandweer gegaan.”
Barendrecht is één van de eerste gemeenten met een ‘wijkbrandweerfunctionaris’. “De wijkbrandweervrouw geeft vooral voorlichting, bij mensen thuis of bij instanties”, legt Amanda van Kuijk uit. “We komen mensen niet vertellen wat ze niet moeten doen, maar wel wat ze kunnen doen om veiliger te leven.”
“De belangrijkste tip die ik voor mensen heb is: een rookmelder aanschaffen. Volgend jaar worden ze verplicht. Maar wacht daar niet op en schaf ze nu aan. Want rookmelders redden levens.”
“Mijn kennis van het brandweerwezen wil ik nu overbrengen aan andere mensen”, vervolgt Van Kuijk. Ze laat zich daarom zien op allerlei plekken in het dorp. Zo was ze tijdens de Kinderboekenweek in de bibliotheek aan het Middeldijkerplein om kinderen voor te lezen.

De functie van wijkbrandweervrouw is een proef die een jaar duurt en daarna verlengd kan worden. Daarom is Amanda van Kuijk zo nu en dan nog actief als ‘gewone’ brandweervrouw. “Op 25 oktober rij ik weer een dienst mee.”

In een video vertelt Amanda van Kuijk over haar werk.


Contact

Amanda van Kuijk is op allerlei manieren bereikbaar. Bellen kan eventueel via het centrale nummer van de brandweer: 0900-3883.
Op social media is ze te volgen via:
Facebook:
Wijkbrandweervrouw
Amanda Van Kuijk

Twitter en Instagram:
Wijkbrandweervrouw
Amanda

“En als mensen mij zien lopen kunnen ze me altijd aanspreken. Ik ben benaderbaar voor iedereen, voor jong en oud.”

Advertenties uit de krant