De Lisleede op maandagochtend.
De Lisleede op maandagochtend. Foto:
video

Ter Leede herstelt van nachtmerrie door windhoos

Algemeen

BARENDRECHT – Het kan nog wel drie weken duren voordat de schade in de wijk Ter Leede is hersteld. Een klein deel van de wijk haalde donderdag 21 oktober het landelijke nieuws omdat er een windhoos over de buurt was getrokken.

Wie op maandagmorgen vanaf de Middeldijk de wijk binnenrijdt ziet aanvankelijk niets van de schade. Alleen rond de Lisleede zijn aannemers aan het werk om schade te herstellen. Maar in dit stukje van de wijk heeft de storm dan ook grote schade aangericht, zo is nog duidelijk te zien.

(Verhaal gaat door onder de video)


Hoe plaatselijk de windhoos was, blijkt uit de ervaring van een bewoonster van de Tochtleede. “Bij ons in de tuin zijn alleen wat tuinmeubels verschoven. Maar bij onze achterburen aan de Lisleede werden de pannen van het dak geblazen. Dat is maar 15 meter van onze gevel af.” Ze was zelf op vakantie en ze schrok van het nieuws toen ze las op het vliegveld.
Afval

Wie vanaf de Molenleede de hoek omslaat naar de Lisleede, passeert twee bergen met afval. Daaronder veel gebroken dakpannen, stukken regenpijp en stukken dakgoot. Met een hoogwerker wordt gewerkt aan het herstel van een dak.

Het speeltuintje midden in de Lisleede is flink beschadigd. Eén speeltoestel is totaal vernield, het andere beschadigd. Van twee bomen staat alleen nog een stuk van de stam. De rest heeft de brandweer afgezaagd, legt een buurtbewoner uit. De takken dreigden door de straat te worden geblazen.
Een bewoner wijst naar het gras: dat ligt bezaaid met stukken en stukjes van dakpannen. Niettemin hebben hier tijdens het weekeinde gewoon kinderen gespeeld.

Bij een paar huizen wordt door bedrijven gewerkt. Ze herstellen daken en regenpijpen. Maar er moet nog veel meer gebeuren. Bij verschillende huizen zijn de ruiten kapot. Voorlopig houden houten planken regen wind buiten.
 Aan de achterkant van de huizen zijn schuurtjes en schuttingen weggeblazen. Gevels zijn beschadigd en airco’s zijn van de muur gerukt.

Chaos

Bewoner Jordi Rila vertelt over de nacht van de windhoos. “Er waren veel mensen buiten en de straat lag bezaaid met allerlei rommel. Aan de overkant lag het glas er uit en de rolluiken lagen overal. Het was echt een chaos.”

“Heel snel kwam de brandweer. Die kwam het gas controleren en keek of alles veilig was. Eigenlijk heb ik vanaf twee uur niet meer geslapen. Het was één grote nachtmerrie”, herinnert Rila zich.
“Mijn eigen schade is dat de dakpannen eraf lagen. Ook had ik lekkage boven, op zolder stond het helemaal blank. Het houtwerk van de ramen is beschadigd, want daar zijn dakpannen tegenaan gekomen. De tuin lag overhoop, de schutting staat scheef. Maar ten opzichte van degenen tegenover me valt het nog mee.”

Na de windhoos waren veel medewerkers van hulpdiensten en verzekeraars in de straat. Ook de bewoners pakten aan, vertelt Jordi Rila. “Op een gegeven moment begon het opruimen. En ik was onder de indruk hoe iedereen elkaar hielp in de buurt. Schuttingen terugzetten waar het kon, met een bezem schoonmaken. Dat vond ik wel goed.”

Voorlopig zullen de gevolgen van de windhoos nog wel zichtbaar. Dat beseft ook Jordi Rila.
“De grote schade is meteen gerepareerd. Over drie weken komen ze de ruiten repareren. Ik neem aan dat de regenafvoer sneller kan. Maar het ziet er nu al een stuk beter uit. En het ligt er nog aan wanneer ze de schuurtjes gaan doen.”

(tekst: Arco van der Lee; video: Astrid Potuijt)

Jordi Rila.

Advertenties uit de krant