Afbeelding

Schoenendoosactie voor Polen

Algemeen

BARENDRECHT – Er wordt weer een schoenendoosactie gehouden voor weeskinderen en arme gezinnen in Polen.

“‘Anderhalve meter’. Het was lange tijd een van de vaakst gebruikte begrippen in onze maatschappij. ‘Afstand houden’ betekende het. Afstand ook tot wie gewoonlijk heel dichtbij waren. Altijd al was er letterlijk een grote afstand tussen ons en kinderen in Polen die er in hun leven slecht aan toe zijn”, vertelt initiatiefnemer Paul Verkade.
“We mogen hier nu weer dichter bij elkaar komen. Als we een schoenendoos vullen met veel lekkers, leuks en nuttigs, kunnen we ook heel dicht bij die Poolse kinderen komen. Niet letterlijk, maar door iets van ons naar hen te sturen. En daarmee een lichtstraaltje te brengen in een leven, waarin het vaak heel donker is.”

Er worden schoenendozen ingezameld die in december naar Polen worden gebracht. “We doen alles ‘coronaproof’ en als we de dozen in december niet zelf weg kunnen brengen, zetten we ze op transport. Laten we ook dit jaar met elkaar honderden Poolse kinderen rond kerst verrassen met een doos vol cadeautjes”, aldus Verkade.

Poolse kerken zoeken met behulp van de sociale dienst van hun stad kinderen uit weeshuizen en arme gezinnen. Ze willen graag ook tieners bereiken, daarom worden ook dozen voor tieners (met name voor jongens) erg op prijs gesteld.

Wie mee wil doen, vragen we een schoenendoos te vullen met mooie, nuttige en lekkere dingen. Door de doos te versieren en een kerstkaart toe te voegen met een persoonlijke groet, wordt hij nog feestelijker.

Begin december worden de dozen vanuit Barendrecht naar Polen gebracht. Daar worden kinderen uitgenodigd voor een bijeenkomst waarin ze een schoenendoos ontvangen. Met dozen gevuld met schoolspulletjes, een knuffel, toiletartikelen, speelgoed, snoep, chocola en een kerstkaart en met blijde gezichten gaan ze weer naar huis.

Wie wil meedoen met de Schoenendoosactie, stuurt een mail naar polencommissie@live.nl. Dan worden instructies en een lijst met inleveradressen toegestuurd.

Advertenties uit de krant