Alleen de handen van EVB gaan omhoog bij de eigen moties over veiligheid.
Alleen de handen van EVB gaan omhoog bij de eigen moties over veiligheid. Foto:

Alle partijen willen meer veiligheid, maar hoe dan?

Algemeen

BARENDRECHT - Iedereen in de gemeenteraad van Barendrecht is voor meer veiligheid. Maar over de manier waarop dat gerealiseerd kan worden, verschillen de meningen. De partijen van de coalitie en EVB konden dinsdag niet tot elkaar komen.

Naar aanleiding van een drukbezochte avond van EVB over veiligheid, had de fractie van die partij tien moties ingediend. De partij wil de veiligheid bevorderen door onder meer extra wijkagenten, camera’s op het Doormanplein en het Havenhoofd, een politiebureau met ruime openingstijden, inzet van jongerenwerkers, het versterken van buurtpreventie en een lik-op-stukbeleid tegen drugshandel.

Criminaliteitscijfers

In de dagen voor de raadsvergadering is er een briefwisseling geweest tussen het college en EVB. Daarin raadt het college bijna alle moties van de oppositiepartij af. Volgens het college is Barendrecht een veilige gemeente. Het aantal misdrijven is in de eerste helft van 2021 met 13 procent afgenomen ten opzichte van de zelfde periode in 2020. Er werden 27 procent minder motorvoertuigen gestolen en het aantal inbraken daalde met 44 procent.

Burgemeester Govert Veldhuijzen plaatste wel een kanttekening bij de mooie cijfers. Hij wijst erop dat corona invloed heeft gehad op het aantal misdrijven, zoals inbraken. “Ik koester niet de illusie dat we van de criminaliteit aan het winnen zijn. De criminaliteit is zich aan het verplaatsen van ouderwetse criminaliteit naar het internet en ondermijning.” De burgemeester is onder de indruk van de manier waarop de criminaliteit in Barendrecht wordt aangepakt. Hij kan het vergelijken met zijn vorige gemeentes. “U slaat dan absoluut een goed figuur.”

Het college wil de mogelijkheid van cameratoezicht meenemen in het overleg met bewoners en ondernemers over het Doormanplein en het Havenhoofd. In plaats van een nieuw politiebureau legt het college de nadruk op de twee veiligheidsposten.

De motie om buurtpreventie te versterken werd door het college ontraden. Er wordt juist gewerkt aan een nieuwe opzet van buurtpreventie.

De coalitiepartijen SGP/CU, CDA, VVD, GroenLinks en D66 kwamen met een eigen motie. Daarin wordt het college gevraagd om uiterlijk eind januari met een plan van aanpak te komen voor de bestrijding van de overlast op het Doormanplein en het Havenhoofd. Ook moet de gemeenteraad worden geïnformeerd over de mogelijkheden die de gemeente heeft om invloed uit te oefenen op het aantal wijkagenten en op de komst van een politiebureau. Ook willen ze informatie over de zaken die bij een veiligheidspost en bij een politiebureau geregeld kunnen worden. Ook de coalitiepartijen willen onderzoek naar een ‘vakantieservice tegen inbraak’, die ook door EVB is voorgesteld.

De motie van de coalitiepartijen krijgt volgende maand een herkansing. EVB en PvdA (deze maal samen goed voor 13 zetels) stemden tegen, de andere fracties stemden voor (ook 13 zetels), waarmee de stemmen staakten.

Bij de moties van EVB stemde alleen die partij voor en de andere fracties tegen. Daarmee waren ze verworpen.

Vakantieservice

Een verrassend moment was de stemming over de motie van EVB voor een ‘vakantieservice tegen inbraak’. In Gouda is een project tegen woninginbraak, waarbij er extra toezicht is op woningen van inwoners die op vakantie zijn. “Dit initiatief kan zeker worden onderzocht”, reageerde burgemeester Veldhuijzen in zijn brief aan EVB. Maar ook bij de stemming over deze motie gingen alleen de handen van de EVB-raadsleden omhoog. De coalitiepartijen stemden tegen. “Dat betreurt het college”, reageerde de burgemeester droog.

(door Arco van der Lee)

Advertenties uit de krant