Afbeelding
Ingezonden mededeling

Waarom crowdfunding zo populair is

Algemeen

Er bestaan veel verschillende financieringsmogelijkheden. Overzie jij het door alle mogelijkheden niet meer? En ben je benieuwd voor welke financiering de meeste mensen kiezen in deze tijd? Crowdfunding is tegenwoordig een erg populaire optie. Ben je benieuwd wat de voordelen zijn en wat het precies inhoudt? Lees dan verder! 

Wat is crowdfunding?

Letterlijk betekent crowdfunding: geld binnenhalen bij het grote publiek. Je vertelt zoveel mogelijk mensen over je plannen en vraagt of zij daar geld in willen steken. Dit doe je via een online crowdfundingplatform waar je een campagne aanmaakt.

Waarom kiezen voor crowdfunding?

Wil je graag feedback op je dienst of product? Een crowdfundingcampagne kun je inzetten als marktonderzoek voor een nieuw product of dienst. Of als marketingcampagne voor je bestaande bedrijf. Daarnaast is crowdfunding voor investeerders laagdrempelig. Bij een aantal platforms kunnen zij al vanaf een paar tientjes instappen. Het is een alternatief voor een spaarrekening of beleggingsrekening. De investeerders hebben vaak interesse in je bedrijf. Ook ben je als ondernemer ben je met een crowdfundinglening minder afhankelijk van een bank als financier.

Bijdrage van het publiek terugbetalen 

Als mensen geld in je bedrijf investeren, willen zij daar graag iets voor terug. Je kan kiezen hoe je de financiële bijdrage van het publiek terugbetaalt. Er zijn vier mogelijkheden:

  • Eigen Vermogen
    De investeerders kopen aandelen in je bedrijf en krijgen dividend. Dat is een vergoeding afhankelijk van de winst die je behaalt.
     
  • Vreemd vermogen
    De investeerders verstrekken een lening via crowdfunding. Het rentepercentage en de looptijd mag je zelf bepalen. Bent je een start-up? Dan levert dat risico’s op voor de investeerder. Dat betekent automatisch dat je een hogere rente moet aanbieden. Een crowdfundingplatform kan je hierover adviseren. Een lening is de meest populaire vorm van crowdfunding. In 2021 is tot nu toe 89% van het opgehaalde bedrag een lening.
     
  • Rewards of tegenprestatie
    Je biedt je investeerders een tegenprestatie in de vorm van een product of dienst. Je kunt ludieke acties verzinnen. Stel dat je een koffiebar wilt starten, dan kunnen je investeerders bijvoorbeeld een jaar lang op vrijdag gratis koffie komen drinken. Let op: De waarde van de tegenprestatie is omzetbelastingplichtig.
     
  • Donatie
     De investeerders schenken je het geld en verwachten hiervoor niets terug. Let op: je krijgt te maken met het schenkingsrecht.

Meer informatie 

Wil je meer weten over crowdfunding of ben je geïnteresseerd in crypto? Ga dan naar de website van https://anycoindirect.eu/nl/bitcoin-kopenen ontdek wat bij jou past. Heb je vragen? Neem dan contact op met de klantenservice en laat je adviseren. 

Advertenties uit de krant