Afbeelding

Melvin: coronageweld

Algemeen

Hoewel het een tijd lang goed ging in Nederland, zitten we nu toch weer in een mini-lockdown. De besmettingscijfers zijn nog nooit zo hoog geweest in ons land. Als manier om de besmettingen op de iets langere termijn laag te houden is het kabinet nu aan het overwegen om de 2G regel in te voeren. Hierdoor kunnen mensen die niet gevaccineerd of genezen zijn van corona straks op een veel plekken niet meer naar binnen. Hier ontstaat in de samenleving nogal wat onrust over. 

Er zijn de afgelopen tijd veel demonstraties geweest tegen het coronabeleid van de overheid. In Rotterdam braken er zelfs gewelddadige rellen uit. Politieauto’s werden in brand gestoken, de brandweer werd bekogeld, een journalist werd aangevallen en uiteindelijk werd er door de politie gericht geschoten. Dit leek natuurlijk totaal niet meer op een demonstratie. Het was onnodig geweld. 

De rellen in Rotterdam van afgelopen vrijdag deden mij een beetje denken aan de avondklokrellen van begin dit jaar. Na het invoeren van de avondklok braken er in verschillende steden rellen uit. Nacht na nacht moest de politie optreden om de orde te handhaven. Het is maar hopen dat het deze keer blijft bij een enkel incident en dat we niet dezelfde geweldsuitbarsting als de vorige keer krijgen. 

Wat wel opvalt aan de rellen is dat de meeste geweldsplegers helemaal geen demonstranten zijn. Vaak zijn het voetbalhooligans die misbruik maken van de situatie. Dit was ook weer het geval in Rotterdam. Van de meer dan duizend aanwezigen waren er maar tientallen mensen gekomen die echt wilden demonstreren. Daarnaast waren veel van de relschoppers ook nog minderjarig. Een dag na de rellen verliepen demonstraties in Breda en Amsterdam gelukkig wel normaal. Een normale demonstratie tegen de coronamaatregelen is daarom zeker mogelijk. 

Wel kan uit de rellen worden opgemaakt dat de verdeeldheid in het land toeneemt. Veel mensen hebben twijfels bij de 2G regel en deze regel zorgt er ook echt voor dat een hoop mensen niet meer volledig mee kunnen doen in de maatschappij. Het beste zou daarom zijn als we nu met zijn alle de besmettingscijfers naar beneden kunnen krijgen. Dan hoeven we geen mensen uit te sluiten en voorkomen we misschien ook rellen. 

Advertenties uit de krant