Wethouder Reshma Roopram hijst de vlag.
Wethouder Reshma Roopram hijst de vlag.

Aandacht voor geweld tegen vrouwen en meisjes

Algemeen

BARENDRECHT – Ook op het gemeentehuis van Barendrecht wappert de vlag van de campagne Orange the World. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor het geweld tegen meisjes en vrouwen.

Wethouder Reshma Roopram (PvdA) heef vrijdagochtend de vlag. “In Barendrecht zijn er in de maand oktober 21 meldingen geweest bij veilig thuis. Hierbij ging het om kindermishandeling en huiselijk geweld. Het is belangrijk dat wij hier gezamenlijk aandacht voor vragen”, zegt de wethouder. Volgens haar was er tijdens de lockdown in Barendrecht een daling van het aantal meldingen. Sindsdien neem het weer toe.

In Nederland sterft elke tien dagen een vrouw door huiselijk geweld.

Campagne

De Verenigde Naties lanceerde in 2014 de jaarlijkse campagne Orange the World. Deze campagne loopt van 25 november (Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen) tot en met 10 december(Internationale dag van de Rechten van de Mens).

De aftrap van ‘Orange the World’ is vandaag in Breda en de campagne duurt 16 dagen met de sluiting in Almere op 10 december.

In Nederland is de vrouwen serviceorganisatie Zonta één van de organisaties achter de campagne. Cicilia Rijsdijk, gemeenteraadslid voor EVB, is hier bij betrokken. “Zelf zet ik mij al meer dan 20 jaar in samen met Zonta Nederland om op te komen voor gelijke rechten voor vrouwen en tegen geweld tegen vrouwen”, vertelt ze.

“Sinds 2015 kleuren er in Nederland gebouwen oranje en dit jaar doen alle provinciehuizen mee en meer dan 200 gemeente kleuren met gebouwen oranje of hijsen de vlag, voorbeelden naast gemeentehuizen zijn in Rotterdam de Erasmusbrug in Drenthe de Hunebedden maar er kleuren ook wereldwijd gebouwen oranje in steden als Parijs, Londen en New York en ook de Pyramides kleuren oranje.”

Hulp

In Nederland krijgt 1 op de 3 vrouwen en meisjes te maken met geweld in haar leven. Dit jaar staat Orange the World in het teken van preventie, signaleren, melden en hulpverlening. Iedereen kan meedoen en heet gesprek aangaan en doorverwijzen naar de instanties b.v. Bij veilig thuis 0800-2000.

Mensen die in Barendrecht of elders in de regio te maken hebben met huiselijk geweld of kindermishandeling, kunnen aankloppen bij Filomena in Rotterdam. Daar werken professionals die kunnen zorgen voor passende hulp. Het is gevestigd aan de Schiedamsedijk 95 in Rotterdam. Het is mogelijk om anoniem contact op te nemen.

centrumhuiselijkgeweldkindermishandelingrotterdamrijnmond.nl/

Advertenties uit de krant