Afbeelding
Foto:

Arco: Zeeheldenwijk

Column

Hoe bouw je betaalbare woningen voor Barendrechters? Alleen al het stellen van die vraag zorgt voor aanzwellende hoofdpijn bij onze plaatselijke bestuurders en ambtenaren. Bouwen ten oosten van het station zou een oplossing moeten bieden.

Er is niets nieuws onder de zon. Zeventig jaar geleden werden er al betaalbare woningen voor Barendrechters gebouwd. Van 1951 tot 1954 werd er achter de Watertoren gemetseld aan de Zeeheldenwijk. De woningen werden verhuurd door Patrimonium.

De nieuwbouw uit de jaren vijftig mag zeker een succes genoemd worden. Het waren voor die tijd moderne huizen met (meestal) een flinke tuin. De wijk lag aan de rand van het dorp. Waar nu sportpark De Bongerd is, waren toen nog akkers. Ook aan de andere kant, waar nu de wijk Dorpzicht staat, waren akkers en boomgaarden. De A15 bestond nog niet, dus er was vele kilometers vrij uitzicht. Een foto in het boekje ‘Barendrecht uit vroeger tijden’ laat zien dat je kon kijken tot aan de Rijksstraatweg bij Rijsoord.

Tot ergernis van bewoners aan de rand van de wijk werd er in 1993 één straat bijgebouwd. Die ontnam hen het vrije uitzicht op de boerderij van de familie Dam. Ik kan het weten, want in woon in één van de nieuwe huizen.

Kleine stukjes van de Zeeheldenwijk zijn in de afgelopen jaren al verdwenen. De Reasschool maakte plaats voor de Schaepmanschool. Een bouwvallig blokje woningen aan de Evertsenstraat is vervangen door een modern flatje. Maar de rest van de huizen, 88 in totaal, hield moedig stand.

Maar nu nadert toch echt het einde voor de geliefde woningen van de Trompstraat, De Ruijterstraat en de Piet Heinstraat.

“Helaas voldoen de woningen in de Zeeheldenwijk niet meer aan de huidige kwaliteits- en veiligheidseisen. De kosten voor grootonderhoud en duurzaamheidsmaatregelen zijn zodanig hoog dat het niet meer verantwoord is te investeren”, staat te lezen op de website van eigenaar Patrimonium. Er is al een tekening gemaakt voor de nieuwe wijk die op deze plaats wordt gebouwd.

De meeste bewoners van de Zeeheldenwijk zijn de afgelopen maanden verhuisd. Bijvoorbeeld naar de nieuwe appartementen aan de Botter. Een aantal mensen woont er nog, omdat hun nieuwe huis nog niet klaar is. Veel andere woningen worden tijdelijk bewoond.

Nu de woningen er nog staan, is het een mooie tijd om herinneringen op te halen aan de Zeeheldenwijk. Zijn er bewoners die met mij een wandeling willen maken door hun oude straat? Wat ze vertellen, wordt later verwerkt in een verhaal.

Wie met mij wil wandelen door de Zeeheldenwijk, kan een mailtje sturen naar arco@barlokalemedia.nl . Dan maken we een afspraak.

Advertenties uit de krant