Eenrichtingverkeer in de Dorpsstraat.
Eenrichtingverkeer in de Dorpsstraat.

Bewoners vragen maatregelen tegen hardrijders

Algemeen

BARENDRECHT – Naar aanleiding van de snelheidsmetingen die EVB samen met Veilig Verkeer Nederland heeft gedaan, sprak de raadscommissie Ruimte dinsdagavond over verkeersveiligheid.

Bewoners van de Middeldijk en de Oude Dorpskern hadden zich deze avond als inspreker aangemeld.

Middeldijk

Dirk van Buren sprak in namens bewoners van de Middeldijk. Hij citeerde uit het verslag van een vergadering van 24 maart 1981. Toen ging het al over te hard rijden op de dijk. “Inmiddels zijn we 41 jaar verder. En wat is er veranderd?” Recent zou zelfs iemand met 91 kilometer per uur over de dijk gereden hebben.

Oude Dorpskern

Namens de Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht vroeg Arjan Morêe aandacht voor het eenrichtingverkeer in de buurt. Het wordt vaak genegeerd en in de Dorpsstraat wordt hard gereden. Het eenrichtingverkeer zou volgens de vereniging goed werken, mits er aan voorwaarden wordt voldaan. “Maar we lopen tegen een enorme muur aan. We worden wel gehoord, maar de situatie wordt niet aangepast. Gaan we wachten tot er een ongeluk gebeurt?”

Wethouder Peter Luijendijk (CDA) erkent dat er veel mensen tegen het verkeer in rijden. Hij overlegt met het ministerie over de plaatsing van camera’s die deze mensen flitsen.

“Vijf of zes maanden geleden was ik bij u. Toen was de camera ook nog in onderzoek. We wachten al anderhalf jaar. We willen concrete maatregelen”, reageerde Arjan Morêe.

“Het gaat mij ook niet snel genoeg. Het is een ingewikkelde situatie en we mogen het niet zelf doen”, antwoordde de wethouder. Hij legde uit dat de gemeente niet zelf een camera kan plaatsen en boetes kan uitdelen. Dat loopt via het ministerie en de RDW in Leeuwarden.

De wethouder beloofde binnenkort te komen kijken in de Dorpsstraat of de aangebrachte borden en belijning wel voldoen.

Lawaaiflitser

Er werd, onder meer door Kevin van Bommel (EVB), gevraagd om de inzet van een mobiele snelheidsflitser en een proef met een lawaaiflitsers. De gemeente Barendrecht heeft contact met Rotterdam over de pilot met de geluidsflitser. “De lawaaiflitser staat nog in de kinderschoenen. Ik wet niet of de pilot geslaagd is. Ik zoek het uit”, antwoordde de wethouder.

Wethouder Luijendijk verwijst voor de aanpak van gevaarlijke punten naar de motie over Verkeers- en Sociale Veilgheid die de gemeenteraad heeft aangenomen. Met de Eneco gelden kunnen maatregelen worden betaald. Daar is nu ook nog een subsidie van de regio bij gekomen.

Overal verkeerdrempels plaatsen is in ieder geval geen oplossing, stelde de wethouder. Dat kan niet in verband met de doorstroming van het verkeer, belangen van openbaar vervoer, hulpdiensten en vrachtverkeer. En ook in verband met trillingen van omliggende huizen.

Advertenties uit de krant