Gratis parkeren bij het station heeft z'n langste tijd gehad.
Gratis parkeren bij het station heeft z'n langste tijd gehad.

Parkeren in Stationstuinen gaat geld kosten

Algemeen

BARENDRECHT – Voor de nieuwe wijk Stationstuinen lijkt betaald parkeren bijna onontkoombaar. Maar er nog geen meerderheid voor in de gemeenteraad.

De raadscommissie Ruimte sprak dinsdag over het Ontwikkelkader van de Stationstuinen. Veel werd achter gesloten deuren besproken, in verband met de financiële belangen.

Wel openbaar zijn de ideeën over parkeren in de nieuwe wijk bij het station. Het wordt een wijk waar auto en openbaar vervoer meer prioriteit hebben dan de auto. Er komen daarom minder parkeerplaatsen per woning dan in andere wijken.

Er wordt nu gedacht aan de aanleg van collectieve parkeergarages (hubs) door de gemeente. Ook komt er een beperkt aantal parkeerplaatsen aan de straat. In de avond en nacht kan het parkeerterrein van het station worden benut. De gemeente verwacht veel van deelauto’s. Eén deelauto zou vijf privé auto’s kunnen vervangen.

Er komt nog een voorstel over de manier waarop het parkeren betaald gaat worden. Dat is op zich niet nieuw, legde wethouder Peter Luijendijk uit. Ook in de bestaande wijken betalen de bewoners voor het parkeren. Alleen zit dat nu bij de koopprijs van het huis inbegrepen.

Voor de Stationstuinen wordt gedacht aan een vorm van betaald parkeren voor de bewoners. Verder aan de Invoering van parkeren voor vergunninghouders voor bewoners en werknemers van de wijk; de invoering van parkeerregulering op het parkeerdek van het NS-station (betaald met korting voor NS-reizigers, vergunninghouders voor bewoners en werknemers in avond en nacht). In de omgeving van de Stationstuinen komen blauwe zones, vergunninghoudersparkeren en parkeerverboden. Dat is nu al het geval in de wijken ten westen van het station.

Kevin van Bommel (EVB) constateerde dat de gemeente met het betaald parkeren een nieuwe belastingsoort introduceert in Barendrecht. “Is dit echt de enige mogelijkheid?” Tsjimmie Klos (SGP/CU) sprak zich uit tegen betaald parkeren en vroeg om een alternatief. Ook Marcel van Prehn (D66) wilde weten of er een alternatief is.

Wethouder Peter Luijendijk rekende voor dat een parkeerplaats in de Stationstuinen 24.000 euro kost. Wie hier een huis koopt, maar geen auto heeft, betaalt hier niet aan mee. Wie wel een auto heeft zou bovenop de koopprijs van zijn huis 6000 euro betalen. De overige 18.000 euro wordt met jaarlijkse bedragen van 5 tot 600 euro betaald.

“Op het moment dat je geen betaald parkeren wil, betaalt iedereen 24.000 euro bovenop de prijs van de woning”, aldus de wethouder. Hij komt nog met een apart voorstel voor het betaald parkeren.

Advertenties uit de krant