Burgemeester Govert Veldhijzen.
Burgemeester Govert Veldhijzen.

Burgemeester Veldhuijzen onaangenaam verrast

Algemeen

BARENDRECHT - De manier waarop de rijksoverheid heeft gehandeld bij de noodopvang van asielzoekers is ‘ronduit schandalig’. Dat zegt burgemeester Govert Veldhuijzen. 

Veldhuijzen is onaangenaam verrast door het bericht dat er geen juridische basis blijkt te zijn om noodopvang voor asielzoekers af te dwingen. Maandagochtend schreef toenmalig demissionair staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer dat het nu gaat om een “dringend bestuurlijk verzoek”.

Burgemeester Veldhuijzen: “Hiermee wordt het vertrouwen in de rijksoverheid geschaad. We moeten erop kunnen rekenen dat een minister of staatssecretaris ons juiste informatie geeft. Ik vind het ronduit schandalig.”

Voor de burgemeester verandert er niets aan de behoefte aan noodopvang: “Dat er geen juridische verplichting achter het verzoek zit, betekent niet dat er geen crisis in de asielopvang is. Er blijft grote behoefte aan noodopvang voor asielzoekers in Nederland. Daarom heb ik ermee ingestemd om een noodopvang in Barendrecht te realiseren.

Vanuit de gemeenteraad zijn daarover vragen gesteld, ook naar aanleiding van de beantwoording van de Kamervragen.

De burgemeester zal die op korte termijn beantwoorden en daarna met de gemeenteraad bespreken.

Op de parkeerplaats aan de Zuider Carnisseweg in Barendrecht komt een noodopvang voor asielzoekers. Vanaf de laatste week van januari worden maximaal vijftig asielzoekers opgevangen. Naar verwachting geldt de noodopvang voor vier maanden.

Advertenties uit de krant