De parkeerplaats aan de Zuider Carnisseweg.
De parkeerplaats aan de Zuider Carnisseweg.

Gemeenteraad Barendrecht beslist zelf over noodopvang

Algemeen

BARENDRECHT – Niet de burgemeester, maar de gemeenteraad beslist over de komst van noodopvang voor asielzoekers. Dat is de uitkomst van een extra raadsvergadering die dinsdagavond werd gehouden.

Burgemeester Govert Veldhuijzen wilde op basis van zijn bevoegdheden in crisissituaties besluiten dat er voor vier maanden gezinnen uit Afghanistan worden opgevangen aan de Zuider Carnisseweg. EVB en VVD vinden dit een zaak van de gemeenteraad. Veldhuijzen komt daarom tijdens de raadsvergadering van volgende week met een voorstel dat dan wordt besproken. Overigens staan EVB en VVD niet afwijzend tegenover de opvang. Een voorstel van CDA en GL om ’uit oogpunt van medemenselijkheid’ nu al in te stemmen met de opvang, haalde het niet omdat EVB en VVD tegen stemden.

De burgemeester gaf een uitgebreide toelichting op de voorgenomen noodopvang. In Barendrecht is in eerste instantie gekeken naar het aanmeren van een hotelschip bij het bouwdok van Rijkswaterstaat. In verband met de veiligheid en de grote afstand naar de bebouwde kom, is die plek door de Veiligheidsregio afgewezen. Omdat het ombouwen van leegstaande kantoren te lang duurt, is toen gezocht naar plaatsen waar tijdelijke woonunits geplaatst kunnen worden. Een aantal plekken viel af: het parkeerterrein aan de Maasstraat (midden in een woonwijk), de parkeerplaats bij Thermen Barendrecht (te ver buiten de bebouwde kom) en de carpoolplaats langs de A29 (gasleidingen). Over bleef de parkeerplaats aan de Zuider Carnisseweg.

Omdat aan de Zuider Carnisseweg kinderopvang en een scoutinggroep zijn gevestigd, heeft Barendrecht bij de Veiligheidsregio bedongen dat hier alleen gezinnen worden opgevangen. “Gezinnen wil iedereen wel opvangen, maar er zijn veel alleenstaanden”, vertelde de burgemeester. Vandaar dat hij deze toezegging wilde.

Opvang in Nieuw-Reijerwaard is niet overwogen. Dat is grondgebied van Ridderkerk. Die gemeente heeft al een schip voor noodopvang.

De opvang in Barendrecht is voor 48 personen, die vier maanden lang in 24 woonunits worden ondergebracht. Burgemeester Govert Veldhuijzen is van mening dat het nog steeds om een noodsituatie gaat, hoewel inmiddels duidelijk is dat de aanwijzing voor oud-staatssecretaris Broekers-Knol geen rechtsgrond heeft.

Lennart van der Linden (EVB) snapt de nood van Afghaanse gezinnen (‘je zal maar Afghaanse ouders met kinderen zijn…’). De noodopvang is voor hem bespreekbaar. Maar uit de houding van de burgemeester van Albrandswaard blijkt volgens hem dat het anders ligt. Die maakt geen gebruik meer van haar crisisbevoegdheid, maar komt met een voorstel naar de gemeenteraad. “Hoe kun je uitleggen aan de inwoners dat er in Barendrecht sprake is van een crisis en in een buurgemeente niet?” Hij nodigde de burgemeester uit om met een voorstel naar de gemeenteraad te komen.

Ook Jacinta Floor (VVD) zou graag zien dat de burgemeester met een voorstel naar de gemeenteraad komt.

Johan Lengkeek (CDA) en Arie Kooijman (GL) kwamen vlak voor de raadsvergadering met een motie om in te stemmen met de opvang, zonder discussie in de gemeenteraad. Want ‘nood breekt wet’, zoals ze het omschrijven. Johan Lengkeek vond het jammer dat het deze avond vooral om de procedure ging. “De vluchteling zelf moet hier centraal staan.”

Leendert Mijnders (SGP-CU) vertelde over zijn opa, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in een kamp zat. Hij werd na de bevrijding opgevangen door een Pools gezin. “Alleen mensen die dat hebben meegemaakt weten wat de betekenis is van noodopvang.”

De indieners van de motie gingen niet in op het aanbod van Lennart van der Linden (EVB), om de motie pas volgende week in stemming te brengen. Met wat wijzigingen zou hij dan misschien met algemene stemmen zijn aangenomen. Nu werd hij verworpen.

Advertenties uit de krant