Afbeelding

Melvin: oorlog in Europa

Algemeen Column

Het zijn onrustige tijden in Den Haag. En dan heb ik het voor de verandering niet over de politieke situatie in ons land, maar over de collegezalen op de universiteit waar ik studeer. Als student internationale betrekkingen is het gesprek van de dag op de campus namelijk de situatie aan de grens van Oekraïne. De mogelijkheid tot een nieuwe oorlog op het Europese continent zorgt voor spanning en houdt iedereen al weken bezig. 

Sinds eind vorig jaar is Rusland namelijk een enorme troepenmacht aan het opbouwen bij de grens met Oekraïne. Al zegt de Russische president Poetin op dit moment niet dat hij van plan is om Oekraïne binnen te vallen, hij houdt de optie tot “militair-technisch” ingrijpen wel open. Daarmee lijkt een oorlog in zicht. 

Het conflict draait momenteel vooral om een mogelijk NAVO-lidmaatschap van Oekraïne. Poetin wil pertinent niet dat het militaire bondgenootschap van het Westen nog verder opschuift richting Rusland. De westerse landen en Oekraïne zelf zeggen echter dat dit een zaak is die Rusland helemaal niks aan gaat. Als Oekraïne in de toekomst lid wil worden van de NAVO moet het daarin een eigen keuze kunnen maken. Tot dusver accepteert Rusland dat niet. Daarom staat heel Europa nu op scherp. Van Zweden tot Griekenland vinden militaire bewegingen plaats nu een Russische invasie dreigt, iets wat al heel lang niet voorgekomen is op dit continent. 

De laatste officiële oorlog in Europa eindigde namelijk in 2001, toen het laatste vredesverdrag in de Joegoslavische oorlogen getekend werd. In 2014 kwam aan de complete vrede een einde met de opstanden in oost-Oekraïne en de Russische annexatie van de Krim. Een grootschalige oorlog bleef echter uit. Het is maar hopen dat dit voorlopig ook zo blijft. 

Als aspirerende diplomaten kijken mijn studiegenoten en ik daarom met spanning naar de onderhandeling die nu plaats vinden tussen Rusland en Amerika. Tegelijkertijd heerst er ook een gevoel van machteloosheid. Wij volgen onze studie met als doel conflicten als deze te beëindigen, of zelfs te voorkomen. Voor nu kunnen we helaas niets anders doen dan toekijken. Hopend dat een nieuwe oorlog uitblijft. 

Advertenties uit de krant