Cantando klaar voor de volgende repetitie.
Cantando klaar voor de volgende repetitie.

Zangkoor Cantando maakt weer plannen

Algemeen

BARENDRECHT – Het is donderdagavond tegen acht uur. Eén voor één komen er mensen binnen in zaal de Ontmoeting, naast de Dorpskerk. Het zijn de leden van zangkoor Cantando. Twee jaar lang moesten ze de wekelijkse repetitieavond overslaan.

“Gelukkig kunnen we weer”, zeggen Dicky Tol en Maaike van Vugt. Zij waren 25 jaar geleden, samen met dirigent Bas Deckers en zijn vrouw Corrie, de oprichters van het koor. Het had een vrouwenkoor moeten worden. “Maar er kwamen ook mannen”, zeggen ze lachend. En de mannen mochten blijven. 

Het koor werd opgericht, nadat zangkoor Ledagoh wegens gebrek aan leden was gestopt. Het plan om eigentijdse muziek (‘van de Beatles tot Bach’) driestemmig te gaan zingen trok al voor de eerste repetitie twintig vrouwen aan.
De repetities vonden aanvankelijk plaats in het verenigingsgebouw van de kerk. Dat stond op de plaats waar nu de Ontmoeting staat. Het koor telde al snel veertig leden.

Cantando liet de afgelopen 25 jaar veel van zich horen. Het koor gaf bijvoorbeeld de aanzet tot kerstzang op het Doormanplein. Er werd met Liesbeth List opgetreden in Het Kruispunt.
”We vertegenwoordigden Barendrecht op korenfestivals in Middelburg, IJsselstein en Hoogvliet”, vertelt voorzitter Edwin Prooij.
Het koor telde twee jaar geleden 55 leden, waaronder een tiental mannen. Net als bij andere koren had corona gevolgen voor Cantando. Twee jaar lang kon het koor niet bijeen komen. Toen de repetities enkele weken geleden weer konden beginnen, kwamen er zo’n dertig mensen. Het koor heeft nu rond de veertig leden. Daarmee is de schade van corona voor dit koor beperkt gebleven. “Niet iedereen durft nog naar de repetities te komen”, weet Dicky Tol.
De leden die wel komen, zijn blij dat de repetitieavond er weer is. “Je ontmoet elkaar en het is gezellig”, zegt Edwin Prooij.
Er worden ook weer plannen gemaakt. “In mei gaan we weer naar een festival in IJsselstein”, vertelt Prooij. Ook de kerstoptredens in hospice de Reiziger wil het koor weer hervatten. Het jubileumconcert is uitgesteld naar volgend jaar, zodat er voldoende gerepeteerd kan worden. Het staat nu gepland voor mei 2023 in de Dorpskerk.

Open repetitie
Op donderdag 10 maart houdt Cantando een open repetitie. Van 20 tot 22 uur kunnen belangstellenden komen kijken en luisteren in de Ontmoeting.

Het is al acht uur geweest. Dirigent Eric van Dalem staat klaar om te beginnen. Er is even een moment om te poseren voor een foto en daarna start de repetitie. De dames en heren van Cantando hebben er duidelijk zin in.
zangverenigingcantando.nl

Advertenties uit de krant