Afbeelding
Ingezonden mededeling

Hoe werkt een crematie?

Algemeen

Tweederde van de Nederlanders kiest tegenwoordig voor een crematie. Tot het begin van dit millennium koos de meerderheid voor een begrafenis, maar dat is dus inmiddels al jaren niet meer het geval. De kans dat je zelf een crematie moet organiseren voor een dierbare of als bezoeker aanwezig bent bij een crematie neemt alleen maar toe. Het verbranden van een lichaam in een oven is voor sommige mensen best een eng idee. Het kan helpend zijn als je meer informatie hebt over hoe het crematieproces in zijn werk gaat. Wij vertellen je alles over de ins en outs van een crematie.

Wat is cremeren?

Cremeren wordt ook wel lijkverbranding of verassing genoemd. Voorafgaand aan de crematie wordt vaak een afscheidsbijeenkomst georganiseerd. Dit kan een bijeenkomst zijn in een kerk, in de aula bij het crematorium, maar bijvoorbeeld ook in de kantine van de sportclub. Tegenwoordig is er veel mogelijk. De uiteindelijke verbranding van het lichaam wordt uitgevoerd door de ovenist, een medewerker van het crematorium. Bij steeds meer crematoria is het mogelijk om bij een deel van dit proces aanwezig te zijn als je dat wilt.

De stappen in het crematieproces

Na de afscheidsbijeenkomst wordt de kist met de overledene naar de ovenruimte gebracht. Om te voorkomen dat de as op een later moment verwisseld wordt met de as van een andere overledene wordt op de kist een vuurvast crematiesteentje gelegd. Als je de as van jouw dierbare ophaalt, krijg je ook dit vuurvaste steentje weer terug. De temperatuur van de oven is ongeveer 800 graden Celsius. De kist met de overledene vat vanzelf vlam en dan wordt de temperatuur in de oven nog hoger. Het duurt ongeveer anderhalf tot twee uur voordat een lichaam volledig verbrand is. Dit is afhankelijk van de omvang van het lichaam, de kist en de oven. Met een magneet worden naderhand metalen zoals bijvoorbeeld een kunstheup verwijderd. De botresten worden verder vermalen tot as.

Wat gaat er mee in de kist?

Het komt voor dat nabestaanden iets mee willen geven in de kist. Als het veilig is en niet belastend is voor het milieu is dit toegestaan. Denk hierbij aan knuffels, tekeningen of bloemen. Plastic is niet toegestaan en datzelfde geldt voor glas. Heeft de overledene een pacemaker? Deze mag niet in het lichaam achterblijven bij een crematie, dus bij de laatste verzorging wordt een pacemaker of een andere medische toepassing met batterij verwijderd.

Wat blijft er over na de crematie?

Van een volwassene resteert na een crematie ongeveer 1,5 kilo as. De as van een overledene wordt in een asbus opgeslagen tot de nabestaanden kiezen voor een definitieve asbestemming. Het crematorium is verplicht de as nog minimaal een maand in het crematorium te bewaren voordat de nabestaanden de as mogen ophalen. Mochten er in de tussentijd toch nog twijfels zijn over de doodsoorzaak, dan kan er alsnog een onderzoek worden ingesteld en kan de politie de as in beslag nemen. Het geeft de nabestaanden ook tijd om na te denken over wat ze willen met de as.

Het afsluiten van een uitvaartverzekering

Om de kosten van een crematie te dekken sluit je een crematieverzekering af. Zo heb je zekerheid dat er na je dood geld is om je crematie te betalen en belast je je nabestaanden niet met de kosten. Zeker als je geen of weinig spaargeld hebt, is het verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten. Bedenk voor wat voor bedrag je je wilt verzekeren en vergelijk de verschillende verzekeringen. Let daarbij ondermeer op de premie en op de kosten die gedekt worden. 

Advertenties uit de krant