Het woongebouw.
Het woongebouw.
foto

Rondleiding door noodopvang Zuider Carnisseweg

Algemeen

BARENDRECHT – De acute noodopvang voor asielzoekers aan de Zuider Carnisseweg is vrijwel klaar. Woensdagmiddag was er een rondleiding voor de media.

Vandaag, donderdag 3 maart is er een schouw door gemeente, politie, brandweer en GGD. Als die tevreden zijn, dan kunnen maandag de eerste bewoners worden ontvangen. Bovendien is er zaterdag 5 maart een open huis, waar zich 150 mensen voor hebben aangemeld.

In de noodopvang wordt gewerkt door een pool van zeven locatiemanagers. Verder zijn er woonbegeleiders, een ambulant verpleegkundige, die dient als voorpost voor de huisarts, en permanent twee beveiligers.

Voor de catering zorgt Party Catering Barendrecht, gevestigd op het Velo terrein. Het bedrijf heeft veel ervaring, onder meer met het koken op festivals. Het is ook de vaste cateraar van FC Dordrecht. De voetbalclub heeft een internationale selectie, zodat het bedrijf gewend is om voor verschillende bevolkingsgroepen te koken.

Vanaf maandag worden vanuit Ter Apel of eventueel Budel, gezinnen die net in Nederland zijn aangekomen naar Barendrecht vervoerd. De eerste dagen krijgen ze een gesprek met het Rode Kruis en kunnen ze wennen aan hun nieuwe verblijfplaats. Ze verblijven hier maximaal vier maanden.

Voor de bewoners wordt dagbesteding geregeld in samenwerking met KijkopWelzijn. Daarvoor hebben zich vrijwilligers gemeld. Er wordt ook gezorgd voor onderwijs en taallessen.

Wat voor activiteiten er georganiseerd worden staat nog niet vast, omdat nog niet bekend is hoe de gezinnen zijn samengesteld. Als er leerplichtige kinderen bij zijn, dan gaan die in eerste instantie naar de schakelklassen van basisschool De Draaimolen. Voor leerlingenvervoer wordt gezorgd.

Burgemeester Govert Veldhuijzen legt uit dat de mensen die hier komen asiel hebben aangevraagd. Het zijn dus geen Oekraïners, want die mogen vrij Nederland in- en uitreizen. Volgens Veldhuijzen wordt al wel nagedacht wat er met deze groep moet gebeuren, als ze niet terug naar huis kunnen.

Mensen die in de noodopvang verblijven moeten zich aan huisregels houden. Die worden in verschillende talen opgehangen. Elke dinsdag moeten de meerderjarigen zich melden bij het COA, dat dan aan de Zuider Carnisseweg aanwezig is.

Inmiddels hebben zich tientallen Barendrechters als vrijwilliger aangemeld. De gemeente Barendrecht vormt een omgevingscommissie die bestaat uit omwonenden, de locatieleider, politie en wellicht winkeliers van Carnisse Veste. Alleen heeft er nog geen winkelier gereageerd.

Het complex is geplaats door Jan Snel Flexibel Bouwen. Het wordt van stroom voorzien met generatoren.
Er zijn ‘modules’ in twee lagen aan elkaar verbonden. Ze hebben een middengang, met aan beide kanten kamers met twee bedden. Er is groeps sanitair en een ruimte met keukenblokken. Die zijn alleen bedoeld voor het klaarmaken van bijvoorbeeld babyvoeding. Er wordt voor de bewoners gekookt.

Naast het woongebouw bevindt zich de eetzaal, een recreatieruimte en een ruimte met wasmachines. Er is overal wifi.

Er wordt nog een extra ruimte geplaatst met sanitair voor het personeel. Over vier maanden komt Jan Snel alles weer weghalen.

De eetzaal.
Generatoren voor de stroom.
Middengang van het woongebouw.
Keukentje in het woongebouw. Voor maaltijden zorgt de catering.
Toiletten in het woongebouw.
Slaapkamer.
Ruimte met wasmachines.
Uitzicht vanuit een van de kamers.
Recreatieruimte.
Uitzicht op de poort.

Advertenties uit de krant