Johan Lengkeek: Het CDA zit niet te wachten op windmolens. ‘Maar je mag je ogen niet sluiten voor de realiteit’.
Johan Lengkeek: Het CDA zit niet te wachten op windmolens. ‘Maar je mag je ogen niet sluiten voor de realiteit’.

Interview met Johan Lengkeek (CDA, lijst 2)

Algemeen

BARENDRECHT - “Als je iets vindt, dan moet je er ook wat aan doen en er actief in worden”, zegt Johan Lengkeek over zijn beslissing om de politiek in te gaan. Bij deze verkiezingen is hij de lijsttrekker van het CDA.

Lengkeek werkt als leidinggevende bij de Douane. Hij was al actief voor het CDA toen hij in 2010 in Barendrecht kwam wonen. Het plaatselijke CDA zocht al snel contact. Vier jaar geleden werd hij lid van de gemeenteraad.

Bouwen en wonen

Samen met SGP-CU heeft het CDA een voorstel gedaan om betaalbare woningen te bouwen in de nieuwe wijk Stationstuinen. Ze wilden voorkomen dat de ontwikkelaars alleen voor de maximale prijs gaan bouwen. “Wij willen juist voor de laagst mogelijke prijs ook woningen creëren. Dus willen we een hoeveelheid apart zetten van tussen de 200 en 250.000 euro. En dat is gelukt.”

Het CDA wil ook met spoed 400 duurzame woningen voor Barendrechtse starters. “Wij willen ze met spoed in de eerste tranche hebben bij de Stationstuinen. Als je echt een klap wil maken met een flink volume, dan moet je naar dit soort projecten toe.”


Het CDA wil dat er een ‘thuiswerkbouwvergunning’ komt. “We zien dat door corona heel veel mensen thuis werken”, legt Lengkeek uit. “En we zien dat niet iedereen in de gelegenheid is om dat goed te organiseren. Als je normaal een vergunning aanvraagt voor een uitbouw om thuis kantoor te kunnen houden, dan is dat nogal lastig. We willen dat het makkelijker wordt, omdat we de verwachting hebben dat niet iedereen voor honderd procent teruggaat naar kantoor.”

Duurzaamheid

Is het CDA voor de plaatsing van windturbines? “Wij zitten er ook niet op te wachten. Maar je mag je ogen niet sluiten voor de realiteit: we hebben de verplichting opgelegd gekregen om energie te leveren middels wind. En dan moet je wat. Het toetsingskader waar wij aan hebben meegeholpen komt bovenop alle normen die er zijn. Het doel ervan is , dat als er windmolens komen onze inwoners maximaal gehoord worden en zo min mogelijk last ervan hebben. Dat is wat je kunt doen en daar staan we ook voor.”

Huisvuil

Het CDA is tevreden dat het huisvuil beter wordt gescheiden, waardoor er minder restafval is. “Laten we niet vergeten dat, als we dit niet hadden gedaan, we nu 35 procent meer belasting hadden betaald daarvoor. Dat ligt niet aan de gemeente, maar aan de Rijksoverheid met een heffing op restafval.”

“Het is wennen, maar we hebben voor het beste systeem gekozen dat zich bewezen heeft in Nederland. En dan heb je inregelproblemen bij zo’n groot project. Maar de meeste problemen zijn eigenlijk weg. Het hoort er nu gewoon bij”, aldus Johan Lengkeek.

Jongeren

“In Barendrecht is niet heel veel te doen voor jongeren. We spreken veel jongeren die daar behoefte aan hebben. Er is ook behoefte aan dancings en muziek. Dat in een bestaande wijk neerzetten gaat nooit lukken. Maar de Stationstuinen wordt een hele nieuwe wijk en laten we nu vast duidelijk maken dat wij het erin willen hebben.”

www.cdabarendrecht.nl

Luister naar het hele gesprek:


Advertenties uit de krant