Marcel van Prehn. (D66)
Marcel van Prehn. (D66)

Interview Marcel van Prehn (D66, lijst 7)

Algemeen

BARENDRECHT - “Het is een fijne gemeente om te wonen”, zegt Marcel van Prehn over Barendrecht. Hij woont hier al zijn hele leven. De lijsttrekker van D66 komt graag in de Zuidpolder, bijvoorbeeld om een paar kilometer te gaan hardlopen.

Marcel van Prehn werkt als beschermings bewindvoerder in Middelharnis. “Daar werk ik met mensen met een beperking en daar beheer ik het geld voor.” Bijstand, bijzondere bijstand en toegankelijkheid zijn dingen waar hij in zijn werk dagelijks mee bezig is en die ook in de gemeenteraad aan de orde komen.

Bouwen en wonen

Marcel van Prehn is blij dat met de maatregelen tegen het opkopen van huizen door beleggers. “Zo zorgen we dat mensen die huizen kopen ook zelf erin gaan wonen.”

“We hebben in de gemeenteraad een amendement aangenomen, waarin staat dat in de Stationstuinen de betaalbare woningen 200 tot 250.000 euro moeten kosten. Dat is een manier om een grote groep betaalbare woningen te krijgen.

D66 wil kijken op welke plaatsen er hoger gebouwd kan worden. “Ik denk dat er verschil gemaakt moet worden tussen West en Oost Barendrecht. Als de omgeving het toelaat, kan er hoger gebouwd worden.”

In het verkiezingsprogramma staat het idee om de Bethelkerk een woonfunctie te geven. “Het gebouw is beeldbepalend voor Barendrecht en moet blijven. Maar als het niet meer wordt gebruikt voor diensten, dan kan het worden omgebouwd tot iets anders. Een mooi voorstel zou zijn om er woningbouw van de maken.”


Duurzaamheid

“Wij zijn voor duurzame energie, dus wij staan niet afwijzend tegenover windmolens. We hebben wel onze vraagtekens bij de windmolens die gepland zijn bij Vaanplein. Wij denken niet dat de gemeente Barendrecht er last van gaat krijgen. Ik denk dat de mensen die in Rotterdam wonen er wel last van krijgen. Daar moeten we rekening mee houden.” D66 heeft liever zonnepanelen dan windturbines.

Huisvuil

Niet iedereen is tevreden over de inzameling van het huisvuil, weet Marcel van Prehn. “We hebben als gemeente te weinig afval gescheiden. En als we niets zouden doen, dan zouden we allemaal heel veel belasting moeten betalen. Dat is gewoon geen optie. Dat het beleid werkt, blijkt uit de cijfers. We stonden in de top 5 van de slechtste gemeentes van Nederland en nu zitten we in de top 5 van de beste gemeentes in de regio. Dus wat dat betreft werkt het wel.”

“Wat ons betreft zetten we het beleid voort, maar er moet nog wel wat aan gebeuren. Bijvoorbeeld, er zijn mensen die niet de hele week een zak kunnen verzamelen, die willen elke dag een beetje weggooien. In andere gemeenten is er een tweede klep waar je een klein zakje in kan doen. Dan krijg je in plaats van 75 cent bijvoorbeeld 30 cent berekend.”

Cultuur

D66 wil in Carnisselande een intieme zaal voor kamermuziek en jeugdvoorstellingen. “De bibliotheek in ’t Plein zou een mooie locatie zijn.”

AED

Ik heb mezelf de afgelopen vier jaar als éénmansfractie ingezet voor het AED netwerk in Barendrecht, dat 90 procent dekkend is. Dan moet het lukken om in de volgende periode een 100 procent dekkend netwerk te gaan krijgen”, aldus Marcel van Prehn.

barendrecht.d66.nl

Luister naar het hele gesprek:


Advertenties uit de krant