Lennart van der Linden.
Lennart van der Linden.

Interview Lennart van der Linden (EVB, lijst 1)

Algemeen

BARENDRECHT - Lennart van der Linden, de lijsttrekker van Echt voor Barendrecht (EVB), is geboren en getogen in de wijk Buitenoord. Tegenwoordig woont hij met vrouw en kind in Carnisselande.

Van der Linden was accountant voordat hij in 2014 wethouder werd. Sinds 2018 is hij lid van de gemeenteraad en tegenwoordig ook lid van de Eerste Kamer. “Ik denk dat ik het daar volgend jaar na vier jaar voor gezien hou, want ik vind het lokale toch veel leuker dan het landelijke.”

“In 2014 ging ik van Bacardi naar de gemeente als wethouder. ‘Hoe kan je dat nou doen?’, werd tegen me gezegd. Maar ik voel me altijd erg verbonden met Barendrecht. Ik dacht: wat een mooie kans. Ik ben toen echt enthousiast geraakt over de politiek. We hebben toen een hoop dingen bereikt.”


Bouwen en wonen

“Eén van onze tien speerpunten is ‘Betaalbare woningen voor Barendrechters’. Er moet ten eerste meer gebouwd worden in het betaalbare segment, bijvoorbeeld in Vrouwenpolder / Lagewei, waar nog kavels zijn. En wij willen dat Barendrechters zoveel mogelijk voorrang krijgen op nieuwbouwprojecten en op huurwoningen.”
Van der Linden is blij met de instrumenten als opkoopbescherming en een zelfbewoningsplicht. “Zodat je beleggers niet toestaat om woningen op te kopen en tegen woekerprijzen te verhuren.”
Verder wil EVB kijken naar het ombouwen van leegstaande kantoren tot woningen.

Duurzaamheid

EVB is kritisch op het klimaatbeleid. “Er gaat ontzettend veel gemeenschapsgeld in met ontzettend weinig resultaat.”

“Wij zijn tegen het gedwongen huizen van het gas afhalen. Maar wij zijn bijvoorbeeld erg voor het stimuleren van isolatie. We zijn voor zonnepanelen op daken, maar niet in de Zuidpolder.
Als het gaat om milieubeleid dan zijn we heel ambitieus. We willen meer bomen planten, de biodiversiteit stimuleren en mooie waterpartijen.”

“We willen dat de geplande mega-windturbines bij het Vaanplein van tafel gaan. Die moeten nog hoger worden dan die in de Hoeksche Waard. Dat vinden we onaanvaardbaar. Wij zijn voor het bepalen van de strengst mogelijke normen zodat de kans dat ze er komen zo klein mogelijk is.”

Huisvuil

Lennart van der Linden begrijpt dat er onvrede is over het huisvuilbeleid. “Omdat het als een donderslag bij heldere hemel is ingevoerd zonder participatie van de inwoners. Heel veel mensen die wij spreken zeggen dat ze het helemaal niet logisch vinden.”

“Ons alternatief is een logisch afvalbeleid waar wel draagvlak voor is onder de burgers. Met logische goed toegankelijke milieuparkjes in de wijken waar je je afval gescheiden kan aanbieden. Papier, GFT en ook plastic scheiden. Waarbij het afval ondergronds wordt ingezameld.”
“We zijn ook voor het afschaffen van het betalen per klepbeweging.” Het is volgens hem onlogisch dat iemand die een klein zakje in de container stort evenveel betaalt als iemand die er een grote zware zak inpropt.
“Afval scheiden is natuurlijk wel heel belangrijk. Dat doe je door het makkelijk te maken, door er goede voorlichting over te geven en mensen enthousiast te maken.”

Zwembad

EVB wil een buitenbad naast het Inge de Bruijn zwembad. “Dat zou heel goed zijn voor de bezoekersaantallen van het bad.” Het buitenbad is er vooral voor ouders met jonge kinderen. Voor de oudere jeugd wil EVB in het bouwdok aan de Achterzeedijk het plan Aquarendrecht uitvoeren.

BAR-samenwerking

EVB wil af van de BAR-organisatie. “Wij denken dat een eigen organisatie goed is, met medewerkers die zich volledig richten op Barendrecht.”

www.echtvoorbarendrecht.nl

Luister naar het complete gesprek:


Advertenties uit de krant