Tina Jakoeb: de gemeente moet zich minder bureaucratisch opstellen.
Tina Jakoeb: de gemeente moet zich minder bureaucratisch opstellen.

Interview Tina Jakoeb (PvdA, lijst 5)

Algemeen

BARENDRECHT - De PvdA voert bij deze verkiezingen campagne met een nieuw gezicht: lijsttrekker Tina Jakoeb.

Jakoeb werd geboren in Suriname. “Als kind ben ik in extreme armoede opgegroeid. Ik heb ook een aantal jaar in een weeshuis doorgebracht.” Ze kwam in 2003 naar Nederland om te studeren. Ze werkt tegenwoordig als juriste en woont sinds 13 jaar in Barendrecht. In haar vrije tijd verleent ze juridisch advies aan ‘mensen die vastlopen’.

Toen ze werd gevraagd om lijsttrekker te worden stemde ze toe. “Want ik ben iemand die van uitdagingen houd. En elke kans die ik krijg in het leven die pak ik gewoon aan met beide handen.”

“We hebben een heel mooi verkiezingsprogramma waar ik me de komende vier jaar voor wil inzetten. Voorlopig in de raad. En over vier jaar? Misschien ga ik wel naar de Tweede Kamer, wie weet.”


Bouwen en wonen

Tina Jakoeb is blij dat ook andere partijen iets willen doen aan het tekort aan betaalbare woningen. “Ik sta te trappelen om met die mensen in gesprek te gaan en te gaan kijken hoe we aan dit probleem kunnen werken.”

Ze is niet tevreden met de zelfwoonplicht voor nieuwbouwwoningen tot 355.000 euro. “Als je op Funda gaat zoeken hoeveel woningen dat zijn, dan zijn dat er nul. Daar hebben we eigenlijk niet veel aan.” Ze wil de zelfbewoningsplicht ook invoeren voor bestaande woningen. “En dan de grens ophogen naar 500.000 euro. Dan zou je kunnen bewerkstelligen dat investeerders de huizen niet makkelijk kunnen kopen en verkopen.”

Jakoeb wil de doorstroming bevorderen. “Om de starters een kans te geven op de woningmarkt moeten we zorgen dat één- en tweepersoons huishoudens die in een eengezinswoning wonen, sneller naar een appartement kunnen gaan. Ik kan er nog geen uitspraak over doen of dat vrijwillig is of dat er een verplichting op komt.”

Wil de PvdA hoogbouw? “In Barendrecht is het streven altijd om niet de hoogte in te gaan, om het dorpskarakter te behouden. Dat begrijpen we heel goed. Maar wij vinden dat het niet van deze tijd is om van bepaalde delen van Barendrecht te zeggen dat we daar niet de hoogte in kunnen.” Waar zou dat kunnen? “Dat heb ik nu nog niet duidelijk waar we dat kunnen doen. We kunnen tegen die tijd kijken welke plaatsen zich daarvoor lenen.” Alleen de Zuidpolder sluit ze uit.

Duurzaamheid

“Wij willen gaan verduurzamen. We willen een fonds oprichten, waarbij als mensen gaan verduurzamen 50 procent uit het fonds komt en we 50 procent middels een lening doen. De afbetaling wordt gedekt door de lagere energiekosten.”

De PvdA is tegen windturbines in bebouwd gebied. “Alleen van de provincie moesten we in Barendrecht windturbines plaatsen”, constateert Tina Jakoeb.
“De PvdA is van mening dat we in de toekomst strenger moeten zijn tegen de provincie en in plaats van meer windmolens, lokaal gaan kijken hoe je op een andere manier je bijdrage kan leveren om te verduurzamen.”

Maatwerk

Tina Jakoeb vindt dat de gemeente zich minder bureaucratisch moet opstellen. Ze noemt het voorbeeld van mensen die een WMO-aanvraag doen. “Vanwege de bureaucratie komen ze er heel moeilijk doorheen. En ik vind dat te gek voor woorden, dat je mensen die al in zo’n lastige situatie zitten, het nog eens moeilijk gaat maken met al die bureaucratie. Dat moet makkelijker kunnen.”
Als er regels worden ingevoerd, dan moet er volgens haar ook de ruimte zijn om maatwerk te leveren. “Want daar gaat het mijns inziens fout.”

barendrecht.pvda.nl 

Beluister het hele gesprek: 


Advertenties uit de krant