Winnie Hofland: ‘Op een gegeven moment was ik moe van alle dichte deuren’.
Winnie Hofland: ‘Op een gegeven moment was ik moe van alle dichte deuren’.

Interview Winnie Hofland (Wij Barendrecht, lijst 8)

Algemeen

BARENDRECHT - Vier jaar geleden was Winnie Hofland nog de nummer twee van de PvdA. Nu is ze de lijsttrekker van een nieuwe partij: Wij Barendrecht.

Hofland als financial controller in het bedrijfsleven. Ze is op een bijzondere manier de politiek in gegaan. “Ik ben één van de erkend gedupeerden in de Toeslagaffaire. Sinds 2006 heb ik daarmee te maken. Ik heb bij diverse loketten aangeklopt en om hulp gevraagd. Ook bij de gemeente, bij de landelijke ombudsman en noem het maar op. Op een gegeven moment was ik moe van alle dichte deuren en dacht ik: als ik het niet op deze manier voor elkaar krijg, dan moet het beleid veranderen. Dan ga ik de politiek in.”

Bouwen en wonen

“Ik denk dat daar een flinke verschuiving mag plaatsvinden van het dure segment naar het middelduur, starterswoningen en sociale woningbouw. Ik vind dat hoogbouw bespreekbaar moet zijn. Op een aantal locaties in Barendrecht hebben we al hoogbouw en het past daar prima.”

“Kijk naar Carnisselande. Daar hebben we één hoge toren staan van twintig hoog. In het Oude Dorp moet je geen twintig hoog gaan bouwen. Maar als we straks de Stationstuinen hebben waar veel meer kan, dan zou je best de hoogte in mogen. Het belangrijkste is dat je kijkt wat past in de omgeving.”

De komende vier jaar wil Wij Barendrecht ook flexwoningen realiseren. Woningen die maximaal 10 tot 15 jaar blijven staan en daarom via een kortere procedure kunnen worden geplaatst.
“Als ik kijk naar Carnisselande, dan heb je in Vrijenburg nog een aantal ruime weilanden die nu vooral als hondenuitlaatplek worden gebruikt, waar best een beperkt aantal flexwoningen zou kunnen komen. Maar je kunt ook denken aan de Koedood, waar we een terrein hebben. Er zijn echt plekken waar het kan in Barendrecht.”


Huisvuil

“Eén ding staat als een paal boven water. Ondanks dat we het best goed doen moeten we nog honderd liter restafval per inwoner beter gaan scheiden. Daar zullen we maatregelen voor moeten nemen. Als we alles onbeperkt open laten, dan zal het daar niet minder van worden. We zullen strikter moeten stimuleren dat mensen afval gaan scheiden. Want we doen dat voor de toekomstige generaties.”

Duurzaamheid

“Niemand is blij met windmolens. Maar willen we onze klimaatopgave halen, dan ontkomen we niet aan windmolens. Maar wij zeggen wel: eerst de daken benutten met zonnepanelen. En er is nog heel veel ruimte in Barendrecht, met name op bedrijventerreinen waar daken gewoon onbenut liggen.”

Winnie Hofland denkt dat de windturbines bij het Vaanplein niet tegengehouden kunnen worden. “Maar de voorwaarden, daar kunnen we wel invloed op uitoefenen.”

Groenbeheer

“Wij betalen als gemeente behoorlijk wat geld aan het groenonderhoud of het zwerfafval vrij houden van de straten. Je zou je kunnen voorstellen dat een sportvereniging een taak op zich neemt. En zij krijgen er het budget voor, maar ze hebben er ook veel meer belang bij. Want het is je eigen belang dat die ruimte schoon blijft. Dus je krijgt ook verbinding tussen mensen en er is veel meer passie om die straat schoon te houden.”

Zwemwater

Wij Barendrecht wil meer zwemwater. “Dat we een gemeente van 50.000 inwoners zijn waar we geen buitenrecreatie hebben waar gezwommen kan worden, los van het poedelbadje aan de Oude Maas, dat vinden we een groot gemis”, aldus Winnie Hofland.

www.wij-barendrecht.nl

Beluister het complete gesprek:


Advertenties uit de krant