Afbeelding
Ingezonden mededeling

Waarom is een basiscontract arbodienstverlening verplicht?

Algemeen

Iedere werkgever krijgt te maken met de arbowetgeving. Hiermee krijg de werknemer onder andere bescherming op het gebied van veiligheid en verzuimbegeleiding. Iedere werkgever, ongeacht het aantal werknemers in dienst, is verplicht om een arbobeleid uit te voeren. Een heel belangrijk punt in de arbowetgeving, is het feit dat de werkgever de verplichting heeft om een basiscontract af te sluiten met een arbodienst. Het contract vermeldt onder andere de minimale rechten en plichten voor de werknemer, de werkgever én de arbodienst. Als u nog geen basiscontract arbodienst heeft afgesloten, dan moet u dit alsnog doen, om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen. 

Waarom is het basiscontract verplicht?

Dat een basiscontract verplicht is, is niet voor niets. Juist omdat u als werkgever de verplichting heeft om aan de arbowetgeving te voldoen is deze verplichting er. Als werkgever heeft u doorgaans niet de kennis voor perfecte arbeidsomstandigheden en om een passende verzuimbegeleiding aan te bieden. Daarnaast mag u als werkgever ook niet zelf bepalen of een werknemer wel of niet ziek is. In theorie zou u hier als werkgever misbruik van kunnen maken. In dit geval moet dit door een onafhankelijke partij worden beoordeeld, zoals de bedrijfsarts van de arbodienst. 

Welke ondersteuning krijg u van de arbodienst?

Als u een basiscontract heeft afgesloten met een arbodienst, dan krijgt u van hen begeleiding bij in ieder geval een viertal kerntaken: 

 1. Begeleiding bij ziekteverzuim en hulp bij preventie, dus het voorkomen van ziekteverzuim

 2. Het uitvoeren van medische onderzoeken bij werknemers volgens PMO en PAGO

 3. Het uitvoeren van aanstellingskeuringen, dus of een (aankomende) medewerker medisch geschikt is voor een functie

 4. Opstellen en uitvoeren van een Risico inventarisatie & -evaluatie ter verbetering van de werkomgeving en het voorkomen van verzuim

Voor al deze taken heeft de arbodienst deskundigen in dienst. De belangrijkste taken worden uitgevoerd door de bedrijfsarts, maar voor bijvoorbeeld de RI&E heeft arbodienst een arbeidshygiënist, veiligheidsdeskundige en arbeids- en organisatiedeskundige in dienst. 

Maatwerkregeling of vangnetregeling?

Voor het afsluiten van een basiscontract met een arbodienst, moet u onder andere toestemming hebben van de ondernemingsraad. Heeft uw onderneming geen ondernemingsraad, dan valt u automatisch onder de vangnetregeling en moet u voldoen aan de eisen die gesteld worden in het basiscontract. Heeft u wel een ondernemingsraad, dan mag u ook kiezen voor de maatwerkregeling, mits de ondernemingsraad hier ook toestemming voor geeft. Bij een maatwerkregeling, mag u dus zelf kiezen bij welke arbodienst u de verschillende taken neerlegt. HRNavigator helpt u bij het vergelijken van de verschillende arbodiensten. 

Wat als u geen basiscontract met een arbodienst heeft?

Het Ministerie van SZW controleert bedrijven en organisaties of zij een basiscontract hebben afgesloten met een arbodienst. Als dit voor u niet het geval, dan loopt u het risico om een boete te krijgen. Dit kan oplopen tot € 3.000,-. Ook als u wel een basiscontract heeft, maar die niet aan de wettelijke vereisten voldoet, is het mogelijk dat u een boete krijgt van € 750,-. Sluit als u dit nog niet heeft gedaan, zeker een basiscontract af met een arbodienst. 

Advertenties uit de krant