Afbeelding
Foto:
foto

Herdenking dit jaar weer met publiek

Algemeen

BARENDRECHT – De oorlog in Oekraïne maakt de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog weer angstig actueel. Dat zei burgemeester Govert Veldhuijzen tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Dorpskerk op woensdag 4 mei.

In tegenstelling tot voorgaande jaren mocht er weer publiek aanwezig zijn bij de herdenkingen.

Barendrechtse Brug

 ’s Morgens legden de burgemeester en kinderburgemeester Demi Kroonen bloemen bij de verschillende monumenten in het dorp. Op twee plaatsen was daarbij ook burgemeester Charlie Aptroot van de gemeente Hoeksche Waard aanwezig. Hij legde bloemen bij het monument voor het Derde Grensbataljon op de oprit van de vroegere Barendrechtse Brug. Dit monument verhuist in september naar de andere kant van de rivier. Ook legde Aptroot bloemen bij het graf van de Australische piloot Jack Dawson Graan op de begraafplaats aan de Scheldestraat. De piloot sneuvelde in de Hoeksche Waard, maar werd in Barendrecht begraven.

Bijeenkomst

’s Avonds was er een druk bezochte bijeenkomst in de Dorpskerk. Daarbij was ook de Australische ambassadeur Neuhaus aanwezig.

Burgemeester Govert Veldhuijzen riep op nooit te vergeten dat voor de vrijheid hard is gestreden.

“Dit jaar is het 77 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. En in die 77 jaar hebben oorlogen nog steeds miljoenen levens gekost. Ook nu, op dit moment, terwijl wij hier samenkomen op een veilige plek, zijn mensen op de vlucht uit Oekraïne, Syrië, Afghanistan en tal van andere landen. Die oorlog in Oekraïne met alle vreselijke details die bekend worden, over vernietiging, over dood, over marteling en geweld, over het onrecht, ze maken onze herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog weer angstig actueel. Laten we die nooit vergeten!”, sprak de burgemeester.

Burgemeester Veldhuijzen nam Jan Veldhoen als voorbeeld. Hij is één van de Barendrechters waarvan de naam staat vermeld op het monument buiten de kerk. Veldhoen was koster van de Bethelkerk en zat in het verzet. Hij overleed begin 1945 in concentratiekamp Neuengamme.

“Deze verhalen moeten we blijven delen. Van generatie op generatie. Zodat zij die ooggetuige waren en hun verhalen, niet worden vergeten. Zo kunnen we de waarde van vrijheid blijven koesteren en gaan we die niet als vanzelfsprekend zien. Ook vandaag de dag is die vrijheid een groot goed, waar we samen als maatschappij verantwoordelijk voor zijn”, aldus burgemeester Veldhuijzen.

Kinderburgemeester Demi Kroonen droeg een gericht voor.

Spreker was dit jaar Johan Dam uit de Hoeksche Waard. Zijn vader maakte als 20-jarige boerenzoon uit Cillarshoek de strijd om de Barendrechtse Brug mee. “Mijn vader maakte deel uit van het Derde Grensbataljon. Zijn bataljon kreeg de opdracht om naar Waalhaven te trekken om de Duitse parachutisten te bestrijden. In plaats daarvan raakte hij verwikkeld in de strijd om de Barendrechtse Brug”, vertelde Dam. Als klein kind was hij aanwezig bij de reünies van het bataljon. Daar werd geld ingezameld voor het monument, dat nu op de oprit van de verdwenen brug staat.

Kranslegging

Na afloop van de bijeenkomst in de kerk was er een kranslegging bij het monument op het Doormanplein met de twee minuten stilte. Namens de gemeente Barendrecht legden burgemeester Govert Veldhuijzen en nestor van de gemeenteraad Leendert Mijnders een krans.

Marcel Schoonen blaast 'The last post'.
Burgemeester Govert Veldhuijzen.
Afbeelding
Johan Dam.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Ambassadeur Neuhaus en zijn echtgenote leggen een krans namens Australië.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant