Wilma Kouters: 'Mensen zouden veel kunnen voorkomen'.
Wilma Kouters: 'Mensen zouden veel kunnen voorkomen'.

Advocaat Wilma Kouters wil maatwerk leveren door mediation

Algemeen

BARENDRECHT – Het wordt in onze samenleving steeds normaler dat stellen uit elkaar gaan. “Daarom zou daar meer aandacht voor moeten zijn. Eigenlijk zou de burgerlijke stand mensen voor hun huwelijk een informatiepakket mee moeten geven.” Dat zegt advocaat Wilma Kouters. Ze heeft zich toegelegd op mediation. Daarbij zoekt ze met beide partners naar een passende regeling.

Wilma Kouters doet haar verhaal in het kantoor aan de 1e Barendrechtseweg, waar haar praktijk sinds het begin van dit jaar is gevestigd. In de spreekkamer staat een grote ronde tafel. “Een ronde tafel zorgt voor verbinding”, legt ze uit.

“Als beginnend advocaat deed ik vanalles”, vertelt Kouters. “Maar de zaken die met personen- en familierecht te maken hadden spraken mij het meest aan. Ik merkte dat daar mijn hart ligt. Ik heb het gevoel dat je dan iets kunt betekenen voor de mensen in een voor hen emotioneel zware periode.”
Ze volgde opleidingen in mediation en wil mensen bewust maken van het voordeel van die aanpak. “Zeker als partners nog met elkaar verder moeten als ouders van hun kinderen of bij het voortzetten van een onderneming. Bij mediation kan je maatwerk leveren. Vanuit de belangen van beide partners wordt naar een oplossing gezocht.”
“Als ieder een eigen advocaat heeft, probeer ik ook altijd in overleg te treden. Dat lukt niet altijd. De andere partij moet er ook voor open staan. Zo niet, dan wordt het procederen. Zo kan het ook gaan.”
“Er wordt nu veel meer het overleg gezocht dan in het begin van mijn loopbaan”, merkt Wilma Kouters. “Vroeger was het de gewoonte om gelijk naar de rechtbank te gaan. Nu stuurt ook de rechter vaak aan op mediation. ‘Heeft u al overleg gepleegd?’, vraagt de rechter dan.”
Ook de leeftijd van de betrokkenen is veranderd, merkt Kouters. “Voorheen waren het met name veertigers. Nu zie ik ook heel jonge mensen en ouderen. Er zijn 70-plussers die zeggen ‘Ik heb misschien nog minstens tien jaar te gaan, maar op deze manier trek ik het niet’.”
Ze noemt drie voorbeelden van problemen die ze tegenwoordig tegenkomt als partners uit elkaar gaan. “ De huidige woningmarkt maakt het voor scheidende partners lastiger om uit elkaar te gaan.  Er vinden meer vermogensverschuivingen plaats, maar dat is niet altijd goed vastgelegd Ook zijn er steeds meer paren met een verschillende nationaliteit. Welk recht is dan van toepassing op bijvoorbeeld de alimentatie of het vermogen? Het zou fijn zijn als dat bij huwelijkse voorwaarden wordt vastgelegd. Ik vind het wel leuke puzzels om uit te pluizen. Maar mensen zouden veel kunnen voorkomen.”

Stappenplan
Wilma Kouters doet haar werk nog steeds met plezier. “Je hebt iedere keer met verschillende mensen te maken. Hoe ze het proces doormaken is steeds anders. Het is telkens weer een uitdaging om mensen in gesprek te brengen, werkelijk naar elkaar te laten luisteren.”
In haar spreekkamer hangt een stappenplan. Hoe snel betrokkenen de stappen doorlopen staat niet vooraf vast. Dat verschilt tussen drie maanden en een jaar, legt Wilma Kouters uit. “Mensen bepalen zelf het tempo. Soms spelen tussentijds emoties op of willen ze eerst iets laten bezinken voordat ze weer om de tafel gaan zitten. “
Uiteindelijk ligt er een convenant, waarin alle juridische, financiële en fiscale gevolgen van de scheiding zijn geregeld. Als er kinderen zijn maakt ook een ouderschapsplan daar deel van uit. Als het convenant klaar is zorgt Kouters voor de procedurele afwikkeling via de rechtbank.

Wilma Kouters coacht ook mensen in andere gevallen dan echtscheiding. Ze is ook gespecialiseerd in de SCHIP-aanpak. “Daarbij help ik mensen die uit elkaar gaan hun relatie op een zorgvuldige manier samen af te hechten.”
koutersadvocatuur.nl

Advertenties uit de krant