Leen Pot (met schilderij) met andere vrijwilligers tijdens een inlevermoment voor de goederen.
Leen Pot (met schilderij) met andere vrijwilligers tijdens een inlevermoment voor de goederen.

Mensen Maken Barendrecht (36): Leen Pot

Algemeen

BARENDRECHT - Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde. Hun inzet is door de toenemende zorgvragen en vergrijzing de komende jaren harder nodig dan ooit. Ook na 2021 – het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet – laten we in deze rubriek elke twee weken een vrijwilliger aan het woord. 

Vandaag is dat Leen Pot (56), voorzitter van de Bethel Bazar.

Wat doe je?
“De Bethel Bazar is een jaarlijks evenement in en rondom de Bethelkerk ten bate van vier goede doelen. Op vrijdagavond 20 mei vanaf 19 uur en zaterdag 21 mei vanaf 10 uur is er een grote rommelmarkt en er zijn ook planten, lekkernijen en nieuwe creatieve producten te koop. Op zaterdagavond is de kerk open voor een gezellige avond van 20 tot 22.30 uur met een rad van avontuur.
Als voorzitter ben ik het hele jaar bezig met de voorbereidingen van deze dagen, met een zwaartepunt in de voorjaarsmaanden. Mijn werk is heel divers: ik beleg en leid vergaderingen, ben een extern aanspreekpunt, geef richting en monitor het proces. Indien nodig vul ik zelf de gaten op. De laatste weken voor de bazar is het heel intensief, in het half jaar aanloop ben ik zo’n vier uur per week bezig.”

Wat haalde jou over de streep om dit te gaan doen?
“Als 18-jarige was ik al vrijwilliger op de Bazar. Samen met mijn vriendin Yvonne, inmiddels mijn vrouw, maakte ik het spandoek voor het goede doel, een kindertehuis in Chili. Ik was de laatste jaren raddraaier op de vrijdagavond en onderdeel van de organisatie. Er waren veel jongeren actief, bijvoorbeeld in het schietkraam en het servies-gooi-kraam. Het was toen een ‘vrolijke chaos’.
Langs de zijlijn bleef ik betrokken en toen bestuurslid Carel van Hartingsveldt onze zoons kwam vragen om mee te doen, raakten we in gesprek. Sinds drie en een half jaar ben ik voorzitter. We hebben veel trouwe medewerkers: 150 in totaal. Er zijn 15 commissieleden die ieder ‘specialist’ zijn, bijvoorbeeld rondom de planten of boeken. Mijn zoon is van het ‘aandachtsgebied food’.
Een van mijn opdrachten is om de organisatie te verjongen. Veel vrijwilligers op sleutelposities doen hun werk al jaren. Naast deze enthousiaste vaste krachten willen we graag jongeren betrekken, om de Bazar toekomstbestendig te maken. Dat is niet altijd gemakkelijk, want veel werk moet overdag gedaan worden, maar het lukt wel als je met meer mensen kleinere taken uitvoert. Dan is het behapbaar. De vijf bestuursleden hebben gelukkig heel gevarieerde leeftijden. Penningmeester Martijn Kruit is een twintiger, die keek als jochie al met zijn vader mee als de opbrengsten geteld werden. Jongeren houden ons bij de les, bijvoorbeeld rondom duurzaamheid.”

Wanneer maakt jouw inzet verschil voor de ander?
“De Bazar heeft twee doelen. Ten eerste zamelen we geld in voor vier waardevolle organisaties, in Barendrecht en internationaal. Daarnaast is de Bazar een verbindende activiteit voor de protestantse wijkgemeente rondom de Bethelkerk. Zo willen we aantrekkelijk blijven om aan te haken. We laten zien dat de gemeente bruist en maken zichtbaar hoe wij met mensen omgaan. De boodschap is: daar gebeurt het, daar moet je wezen. Dat heb ik ook zelf zo ervaren. Als kind deed ik al vrijwilligerswerk, binnen en buiten de kerk. Ik was onder andere voorzitter van scouting Jhr. Beelaerts van Blokland. Het brengt je veel sociale contacten en een gevoel van verbinding. Ik heb een baan voor vier dagen, onder andere om ruimte te maken voor vrijwilligerswerk, want die afwisseling heb ik hard nodig. Daar loop ik op.”

Welke gebeurtenis is je bijgebleven?
“We hebben – in verband met corona – twee jaar een ‘pop-up’ winkel gehad op de Middenbaan. Het was goed dat we actief en zichtbaar bleven in het dorp, dat we de doelen konden steunen en dat de vrijwilligers betrokken bleven, maar ik kijk nu erg uit naar vrijdag en zaterdag. Ik hoop dat ik zaterdagavond mag constateren dat alle vrijwilligers zich gelukkig voelden op de Bazar en dat we een mooie opbrengst aan de doelen kunnen geven.”

Informatie
Wil je ook meehelpen aan (de voorbereidingen voor) de Bethel Bazar? Stuur dan een mail naar bethelbazar@hotmail.com, waarna contact wordt opgenomen.
Of zoek naar een andere zinvolle taak op de vrijwilligersvacaturebank: www.vrijwilligerswerkbarendrecht.nl, tel. 0180-691802.  

Advertenties uit de krant