De manifestatie bij het eiland Seanredam in 2015.
De manifestatie bij het eiland Seanredam in 2015.

Nieuwe constructie op wilgeneiland Saenredam

Algemeen

BARENDRECHT – Een constructie van kunstenaar Wim Schermer zal vanaf 22 juni de aandacht trekken op het eiland Saenredam.

Het internationaal bekende Saenredam Project ligt tussen de wijken Paddewei en Molenvliet.

Eén keer per vijf jaar organiseert Stichting Pieter Jansz. Saenredam een evenement op- of rond dit eiland. In 2020 zou er weer een evenement plaatsvinden maar door corona is dat niet doorgegaan. Op 25 juni 2022, zal er weer iets gaan gebeuren, kondigt de stichting aan. In 2015 dreven de floating sculptures van de kunstenaar Oscar Abraham Pabon op het water rond het wilgeneiland. Dit jaar zal een ander spektakelstuk te aanschouwen zijn.

Het bestuur van de Stichting Pieter Jansz. Saenredam heeft de kunstenaar Wim Schermer een ontwerp laten maken van een object dat vanaf 22 juni gedurende vier maanden op het eiland zal staan en al vanuit de verte de aandacht zal trekken.

Land-art

Land-art, landschapskunst is niet het weergeven van het landschap, zoals in de schilderkunst of fotografie, maar het ingrijpen in het landschap, waarbij op een specifieke manier wordt omgegaan met de spanning tussen cultuur en natuur.
In het Saenredam Project, in 1985 ontworpen door Lucien den Arend, gebeurt dat op een unieke manier: natuurlijke materialen (bomen, aarde, water) zijn blijvend in een cultureel keurslijf geperst en krijgen een andere, vervreemde betekenis. Het kunstwerk vertoont steeds een andere beeld, in de loop van een etmaal door licht, zon of wind en door het ritme van de seizoenen: kaal of met een weelderig bladerdak, met sneeuw of ijs. Elke drie jaar krimpt het door het knotten en groeit daarna weer fors. Zeer opvallend zijn de gestaag dikker wordende stammen na het witkalken dat acht maal per eeuw voorkomt.
Het Saenredam Project is een rechthoekig knotwilgenbos als een gewelven dak met witte zuilen. Dat keurslijf (de strakke oevers, het vierkante bomenraster, het witkalken) heeft een relatie met de Hollandse witte kerkinterieurs uit de 17e eeuw, zoals door Pieter Janszoon Saenredam zijn geschilderd.

Advertenties uit de krant