Afbeelding
ingezonden mededeling

Waar gebruik je de potentiometer voor?

Algemeen

De potentiometer, vaak te vinden in onder meer audioapparatuur en gereedschapswerktuigen, is een eenvoudige maar doeltreffende manier om de weerstand te regelen. Met dit apparaat kunt u waarden tussen 0-50 kilowattuur variëren zonder blootliggende contacten, waardoor het ideaal is voor veiligheidsdoeleinden bij het werken met hoogspanningsstroom!

Wat is een potentiometer?

Een potentiometer is een apparaat waarmee u de weerstand van een elektrisch circuit kunt regelen. Hij heeft drie uitgangscontacten: twee maken verbinding met paden door materialen die hun geometrie veranderen wanneer ze worden samengedrukt of uitgetrokken, en het andere loopt rechtstreeks van de geleidende draad naar het onderdeel dat u wilt aanraken (de hefknop).

Ontwerp en bouw van de potentiometer

De potentiometer is een apparaat waarmee u de weerstand van een elektrisch circuit kunt regelen. Er zijn 3 uitgangspennen op deze module: twee verbinden er met paden door materialen die hun geometrie veranderen naarmate ze worden samengedrukt of uitgetrokken; terwijl een andere rechtstreeks van zijn geleidende draad gaat naar het onderdeel dat u wilt aanraken (liftknop).

Types potentiometers

De verschillende soorten potentiometers zijn:
1) SMD instelbaar (één draai en multi-turn).

2) THT-verstelbaar

3). Schuivend

4.) Axiaal

5). Audio

6.) Potentiometers. U vindt deze in elk elektronisch onderdeel dat een soort of andere mechanische verstelling vereist, zoals een volumeregelaar voor audio-apparaten zoals versterkers, luidsprekers enzovoort. U kunt meer zien op https://www.tme.eu/nl/katalog/potmeters_24/.

Wat zijn de toepassingen van een potentiometer?

Elke potmeter heeft een specifiek type, dat van invloed zal zijn op het geluid dat hij voortbrengt. Een SMD instelpotmeter bijvoorbeeld wordt gebruikt voor het instellen van de gain op gitaarpedalen, terwijl die van de THT het volume of de toon regelen via draaiknoppen zoals die in sommige versterkers en kasten voor audio-apparatuur te vinden zijn - deze zijn ook te onderscheiden door hun uiterlijk! Er zijn ook glijdende versies van elk soort, die langs hun as tussen twee standen kunnen bewegen, om snelle aanpassingen handiger te maken dan met uw vingers uit te reiken wanneer u ze nodig hebt (of niet).

Een van de meer ongebruikelijke toepassingen van een potentiometer is in muziekinstrumenten. Potentiometers zijn te vinden in gitaren en andere akoestische apparatuur, waar ze worden gebruikt om de toonkwaliteit en het volume aan te passen - hoewel deze toepassing op het eerste gezicht vreemd kan lijken!


Digitale oplossingen worden echter ook steeds meer gebruikt in wetenschappelijke apparatuur, zowel om redenen van nauwkeurigheid (zij zijn vaak goedkoper), maar helaas ook omdat deze nieuwe oplossingen eenvoudigweg geen fysieke veranderingen vereisen, waardoor de oude technologieën steeds minder worden gebruikt.

Potentiometers vindt men in bijna alle apparatuur waar nauwkeurige aflezingen nodig zijn. Men ziet ze het meest als onderdeel van wetenschappelijke experimenten of muziekinstrumenten, maar u kunt ze zelfs tegenkomen bij het gebruik van uw telefoon! 

Zie meer op tme.eu

Advertenties uit de krant