Miranda Mes (EVB)
Miranda Mes (EVB)

EVB is verbaasd over gevonden rapport NV Afvalbeheer

Algemeen

BARENDRECHT – Vrijdag ontving de gemeenteraad een brief van wethouder Vermaat waarin hij een evaluatierapport inzake de NV afvalbeheer deelt. Dit rapport blijkt al in november 2020 opgeleverd te zijn, maar is nooit bestuurlijk besproken. Dit leidt bij EVB tot heel veel vragen.

Fractievoorzitter Miranda Mes: ”Kennelijk is dit rapport in een la gestopt en nooit meer bekeken. Toenmalig verantwoordelijk wethouder Schaap heeft ook niet de moeite genomen om het rapport met de gemeenteraad te delen. En dat terwijl de invoering van het afvalbeleid tot enorm veel onrust heeft geleid onder inwoners en in de gemeenteraad. Ongelooflijk.”

De conclusies in het rapport zijn volgens EVB helder: bij de invoering van het afvalbeleid is veel fout gegaan. Noch de BAR-organisatie, noch de NV BAR Afvalbeheer, noch de inwoners waren goed voorbereid op de wijziging van de wijze van afvalinzameling, zoals deze heeft plaatsgevonden.

Mes: “Dit is precies waar EVB al in 2019 voor heeft gewaarschuwd. Onder grote druk is toen in 4 weken tijd dit nieuwe afvalbeleid door de gemeenteraad gejast. Zonder de inwoners te betrekken. En bij de invoering is vervolgens veel fout gegaan. Het is ongelooflijk dat dit rapport al die tijd in een la heeft gelegen. Het had gebruikt kunnen worden om het beleid tussentijds bij te sturen. Dat de verantwoordelijk wethouder dit niet heeft gedaan is een grote bestuurlijke fout. De gemeenteraad is hiermee buitenspel gezet.”

De fractie van EVB gaat het rapport zorgvuldig bestuderen. De aanbevelingen zullen gebruikt worden om plannen voor een nieuw en beter afvalbeleid aan te toetsen.

Advertenties uit de krant