Maarten Ouwens en Wim Schermer.
Maarten Ouwens en Wim Schermer.

Extra vuurwerk op eiland Saenredam

Algemeen

BARENDRECHT – Met muziek, toespraken en vuurwerk werd zaterdagmiddag het tijdelijke kunstwerk op het eiland Saenredam onthuld.

De Stichting Pieter Jansz. Saenredam voert het beheer over het Land-Art project en organiseert elke vijf jaar een evenement. In 2020 zou weer dit weer plaatsvinden maar door Corona is dit uitgesteld naar 2022.

Deze keer is de kunstenaar Wim Schermer benaderd. In opdracht van de stichting heeft hij een bijzonder kunstobject: ‘ik droom hemel kust aarde’ ontworpen.

Wim Schermer was bij de onthulling van het kunstwerk, een metershoge ladder die op het eiland staat. Hij beweegt mee met de wind. Schermer vindt het goed als mensen een verband zien met de Jacobsladder uit de Bijbel. Zelf laat hij zich bij zijn werken inspireren door het Taoïsme. Eén van de toeschouwers deed het meer denken aan ‘De Vlieger’ van André Hazes.

Ter gelegenheid van de onthulling was een kort programma samengesteld. Blazers van Harmonievereniging Barendrecht zouden optreden. Wegens enkele coronagevallen moesten ze echter afzeggen. Op het laatste moment was Henk Elderson van Stichting Cultuur Lokaal bereid gevonden om ‘Knocking on heavens door’ te spelen.

Op het eiland werd vuurwerk afgestoken. Dat gaf een prachtig effect. Het zette echter ook droog gras in brand. Bestuurslid René Baan moest snel met een bootje naar het eiland roeien, om daar met een emmer water het brandje te blussen.

Maarten Ouwens, die vorig jaar al bezig was met dit project, vertelde dat men bij de gemeente er nog niet van overtuigd is dat de ladder stevig genoeg is. Het kunstwerk heeft echter de eerste storm al overleefd. Ouwens verwacht dat de vergunning er snel komt. Maar deze zaterdag stond het kunstwerk er nog illegaal. Het is de bedoeling dat het tot na de herfstvakantie blijft staan.

In de hal van het gemeentehuis is tot en met 30 juni een tentoonstelling te zien met kunst, gemaakt door leerlingen van drie scholen. Ze hebben zich laten inspireren door het Eiland Saenredam.

Afbeelding
Henk Elderson werkte mee aan de presentatie.

Advertenties uit de krant