Alyshia en Sil spelen dwarsfluit op De Rank. (foto Hanneke Meijer)
Alyshia en Sil spelen dwarsfluit op De Rank. (foto Hanneke Meijer) Foto:

Bijzonder muziekproject bij ZML school De Rank

Algemeen

BARENDRECHT - De afgelopen weken hebben de kinderen van De Rank, basisschool voor zeer moeilijk lerende kinderen, kennis gemaakt met verschillende muziekinstrumenten van CultuurLocaal. Vorige week donderdag was de eindpresentatie.

Niemand wist precies hoe het voor de kinderen zou zijn en of ze ‘iets’ zouden kunnen met een echt muziekinstrument. Toch vonden zowel de docenten van De Rank als CultuurLocaal het belangrijk om dit te onderzoeken. Muziek maken is tenslotte goed voor iedereen.
En zo was het de afgelopen tijd iedere donderdagochtend een gezellige drukte op basisschool De Rank. Leerlingen kwamen in kleine groepjes naar de docenten van CultuurLocaal om te ontdekken wat de instrumenten hen te bieden hadden. Uit ieder kamertje klonk muziek; een dwarsfluit, keyboard, ukelele, harp, cajon of klarinet. De kinderen genoten en waren erg enthousiast.
Er werd geoefend op hard en zacht, lang en kort, hoog en laag, maar ook aan de motoriek werd gewerkt. Het lukte alle kinderen om geluid uit de instrumenten te krijgen en het lukte ze ook om zich voor langere tijd te concentreren waardoor ze de liedjes ‘Banaan’ en ‘Start de dag’ helemaal mee konden spelen.
Na de muzieklessen gonsde het nog enige uren door de school: ‘Banaan, banaan!’ Dat ze bij de eindpresentatie onderdeel waren van een echt orkest maakte het helemaal af.

Een docent van De Rank: “Er zijn echt bijzondere dingen gebeurd met onze leerlingen. Muziek is een hele mooie ingang gebleken om de kinderen weer een stapje verder te helpen in hun ontwikkeling”. Ook de vijf docenten van CultuurLocaal waren onder de indruk van de passie en de inzet van de kinderen. “Dat muziek verbindt was ons al bekend, maar wij hebben met deze kinderen verbinding mogen ervaren die nog weer een paar laagjes dieper gaat.”

Vanwege het succes van dit project gaan De Rank en CultuurLocaal in gesprek over een vervolg.

www.cultuurlocaal.nl.

Advertenties uit de krant