Ponyviertal Groenendijkruiters.(foto: Anita Lussenburg)
Ponyviertal Groenendijkruiters.(foto: Anita Lussenburg)

Strijd om kampioenstitels dressuur

Algemeen

HEERJANSDAM - Er werd op zaterdag 2 juli in zes ringen bij de Develruiters in Heerjansdam tegelijk gestreden om de kampioenstitels dressuur voor pony’s en de afdelingsdressuur. Die strijd leverde 17 kampioenen en 37 afvaardigingen (35 dressuur pony’s en 2 viertallen) op naar de landelijke kampioenschappen tijdens de Hippiade in Ermelo in augustus.

Nicky Tenwolde (Haastrecht) reed met Bekveld Daphne met 72,834% de hoogste dagscore in de klasse B-C. Het paardenviertal van Hippisch Centrum Nootdorp en het ponyviertal van de Groenendijkruiters (Hazerswoude Rijndijk) vertegenwoordigen de regio Zuid-Holland tijdens de afdelingsdressuur bij de Hippiade. Voor alle kampioenen was er naast een kampioenslint en -deken een cadeaubon, beschikbaar gesteld door The Horse Store.

Indy Schneider
Met het kampioenslint in de klasse Z1-C en een score van 72,143% wisten Indy Schneider (Woerden) en Roosendaal’s Miracle opnieuw indruk te maken. In de afgelopen jaren stond de talentvolle amazone in de lagere klassen onafgebroken op de hoogste trede van het podium en wonnen ze ook tijdens de Hippiade meerdere landelijke titels. Indy mag ook dit jaar voor Zuid-Holland naar de Hippiade.
In de klasse Z1-D behaalde Jonne Liefhebber (Hei en Boeicop) zelfs twee podiumplaatsen. Met Goldwinshoeve VJ werd ze kampioen en met Golden Jack behaalde ze een derde plaats. Dina van Persie (Rotterdam) werd met Greenfields Proud reservekampioen in deze klasse. Behalve deze amazones is ook Noah de Bruijn met HCS Harley afgevaardigd naar de Hippiade.
In de klasse Z2-D was het kampioenslint en het startbewijs voor de Hippiade voor Pascalle van de Watering (Kijfhoek) met Tongerenhof Diamoniet. Ook voor reservekampioen Shenoa Kers (Zoetermeer) met Waslijn’s Victoria is er een startbewijs voor de Hippiade.

Hoge scores in klasse M
Met een gemiddeld percentage van 71,459% won Nina Brands (Oisterwijk) met Macchiato afgetekend de klasse M2-D. Reservekampioen werd Box Greve (’s Gravezande) met Falando. In deze klasse mag Zuid-Holland vier combinaties afvaardigen naar de Hippiade dus ook voor de Aniek Hoorn (Barendrecht) met Ico van de Beekerheid en voor Yfke Ruifrok (Oegstgeest) met Duvall van Blue Moon zijn er startbewijzen voor de Hippiade.
Ook in de klasse M1-D was er een duidelijke winnaar. Elin Buijs won met Wenums Veldzicht Kenzo met 71,167% overtuigend. In deze klasse mogen er drie combinaties door naar de Hippiade, dat zijn reservekampioen Evy-Lynn van Biert (Middelharnis) met Wenums Veldzicht Just Me en de als derde geëindigde Sterre Kraaijveld (Dordrecht) met Valentino SK.
Was het verschil in de uitslagen van de kampioenen en reservekampioenen bij de DE-klassen vele procenten, in de klasse M1-C eindigden Noël Albers (Oudenhoorn) met Quality’s Eastwood) en Soleil Bravenboer (Rotterdam) met Samoerai allebei met exact dezelfde score, 65,250%. Zelfs de punten die de juryleden gaven voor algemene indruk, waren gelijk. Twee kampioenen dus in deze klasse.
Juno Plug (Wateringen) werd met Charming Charlotte kampioen in de klasse M1-B. Tijdens de afgelopen indoorkampioenschappen werd deze combinatie regiokampioen in de klasse L2-AB.

Klasse L
In de klasse L2-D was het kampioenslint voor Roosmarijn Middag (Oosterwijk) met Mr. Creme Brulee Bloemendael. Isa Westendarp Knol (Rotterdam) werd reservekampioen in deze klasse met Don Chello. Ook de als derde geplaatste Jaidy de Winter (Strijen) met Winters Obama H Dior en Annieck Hoeksema (Noordeloos) met Kantje’s Elmer mogen voor de regio Zuid-Holland volgende maand naar de Hippiade.
Ook in de klasse L1-D mogen er vier combinaties naar de Hippiade. Die startbewijzen zijn voor regiokampioen Tessa Ottenhof (Maassluis) met Miss Blondie, voor resevekampioen Caitlin Rietveldt (Spijkenisse) met Gaia Rhea, voor Eline Mulder (Rotterdam) met Vere en voor Desiré Vroegindeweij (Middelharnis) met Kigali van Equi Center.
Robine van Noort en Mr. Moos werden regiokampioen in de klasse L2-B. Lis de Vries (Werkendam) werd met Jaimy regiokampioen in de klasse L2-C. Helaas mag deze combinatie niet naar de Hippiade omdat de score onder 60% was.
Roos Zwijnenburg (Krimpen aan de Lek) werd met Waterlands Abby regiokampioen in de klasse L1-B Kiek van der Voort (Hazerswoude Dorp) pakte met Ysselvliedts Jack de overwinning in de klasse L1-C. Ook Roos, Robine en Kiek mogen voor Zuid-Holland naar de Hippiade.

Nicky Tenwolde
Met een mooie score van 70,459% was het kampioenslint in de klasse B-DE voor Elin Buijs (Ellemeet) met Champ du Bois. Reservekampioen werd Vanity Hus met Goldwinshoeve Vuego. Vier combinaties mogen er voor Zuid-Holland naar de Hippiade in de klasse B-DE, dus ook voor Carlijn Bijvank met Choco Prince en Jinthe Nipius met Just a Champ zijn er startbewijzen voor de landelijke kampioenschappen.
In de klasse B-C zorgde Nicky Tenwolde met Bekveld Daphne voor de hoogste dagscore. De combinatie behaalde een score van 72,834% en veel lof van de jury. Elinn Keuken (Waddinxveen) werd met Nicos reservekampioen. Naast deze amazones mag ook Elin van der Windt (Vlaardingen) met Goldy naar de Hippiade.
Fenne Beije (Zuid-Beijerland) werd met Vino van het Oetenhok kampioen in de klasse B-AB. Zij mag samen met reservekampioen Anouk van der Stelt (Noordeloos) en Silver naar Ermelo volgende maand.

Viertallen 
Tot besluit van dit eerste regiokampioenschap kwamen nog een aantal viertallen aan start in de dressuurringen in Heerjansdam. Dat leverde startbewijzen op voor de Hippiade voor het paardenviertal van Hippisch Centrum Nootdorp (HCN) en het ponyviertal van de Groenendijkruiters.

“Het was een zonnige en vooral sportieve start van onze outdoor regiokampioenschappen”, zegt Diana Dessing, manager Wedstrijdzaken van de KNHS Regio Zuid-Holland. “We hebben veel zeer talentvolle combinaties gezien vandaag en hebben het volste vertrouwen in deze afvaardiging naar de Hippiade. De Develruiters zijn we weer dankbaar voor hun gastvrijheid en ondersteuning en natuurlijk ook alle officials en deelnemers. Volgende week zijn we graag weer terug hier voor het regiokampioenschap dressuur paarden.”

Volgende week, 9 en 10 juli, is bij de Develruiters in Heerjansdam het regiokampioenschap dressuur voor paarden. Een week later, 14, 15 en 16 juli is bij Manege de Prinsenstad in Delft het regiokampioenschap springen en het Verenigingskampioenschap.

De Hippiade is van 17 tot en met 21 augustus in het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo.

Advertenties uit de krant