Afbeelding

Arco: dagdromen over de Middenbaan

Algemeen Column

De omgeving van Het Kruispunt is misschien wel het meest bezochte stukje Barendrecht. Daarom verbaast het mij dat er juist daar zoveel leegstand is. Nee, dan heb ik het niet over het theater. Daar is gelukkig volop activiteit. Maar de overkant van de straat is een echt probleemgebiedje aan het worden.

De Hema vertrekt na de zomer (gaat naar de passage), de bank staat leeg en ook één van de winkelpanden is al maanden niet meer verhuurd. De laatste huurders waren de hulpdiensten, die hier voorlichting gaven. Zonde, zo veel leegstand op een prominente plek in het dorp.

Het is ook wel pijnlijk, omdat voor de bouw van dit blok de oude boerderij van Jaan Jiskoot is gesloopt. Dat gebouw werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt door het verzet. Helaas is na de oorlog nooit iemand op het idee gekomen om het een beschermde status te geven. Tot het te laat was…. Ontwikkelaar Dubbeldam was wel zo netjes om op de muur van de nieuwbouw een plaquette te bevestigen die herinnert aan de gesloopte boerderij.

Al die leegstand geeft me het recht om een beetje te dagdromen.

Als we voor de winkels en kantoren die er nog wel in zitten, de komende maanden eens een ander plekje zoeken? Op de Middenbaan staan regelmatig winkelpanden leeg. En kantoorruimte is er tegenwoordig in overvloed.
Als het blok leeg is, dan kan het tegen de vlakte. In plaats daarvan wordt er een replica van de boerderij van Jaan Jiskoot gebouwd. Kan een mooie horecalocatie zijn, zo centraal in het dorp. Toch?

Inmiddels is er ook een tweede optie. De gemeenteraad heeft het college opdracht gegeven om te zoeken naar een nieuwe plek voor de Voedselbank en de Kledingbank. Nou, die binnenkort lege Hema en dat lege bankfiliaal lijken me een keurige vestigingsplek. Komen er meteen weer banken in het centrum. Alleen een beetje anders dan we gewend waren.
Oh ja, Arie Kooijman (GroenLinks) heeft er bij het college op aangedrongen om te kiezen voor een goed bereikbare plek waar mensen heen durven te gaan. Nou, beter dan dit gaat het niet worden.

Advertenties uit de krant