Noelle Ingeveldt.
Noelle Ingeveldt. Foto:

Informatiepunt helpt bij contact met overheid

Algemeen

BARENDRECHT – De overheid regelt zaken als de belasting, het rijbewijs, het verkeersboetes en momenteel de eenmalige energietoeslag tegenwoordig digitaal. Dat roept bij veel mensen vragen op. Voor hen is er het Informatiepunt Digitale Overheid in de bibliotheek. Noelle Ingeveldt vertelt er meer over.

De gemeente, zorgverzekering, de Belastingdienst. Ze hebben allemaal websites waarop je aanvragen en andere online formulieren moet invullen. En dat is niet altijd even makkelijk. Zeker niet als je het nog nooit eerder hebt gedaan. In Ridderkerk en Dordrecht had de Bibliotheek Aan Zet daarom al sinds enkele jaren een informatiepunt.

Toen twee jaar geleden mensen de CoronaCheck app op hun telefoon moesten zetten, bleek dat veel mensen daar een probleem mee hadden. Minister Hugo de Jonge verwees hen naar de bibliotheek. “We werden dus overspoeld met vragen. Toen is besloten om overal een Informatiepunt Digitale Overheid te openen”, vertelt Noelle Ingeveldt. Sinds 1 juli werkt zij voor het informatiepunt in Barendrecht en Albrandswaard.

De medewerkers van het informatiepunt zijn speciaal getraind op vraagherkenning. En ze weten goed wat de aangesloten overheidsinstanties doen. Ze kunnen mensen verwijzen naar maatschappelijke organisaties of naar de juiste overheidsinstantie als vragen heel specifiek zijn.

Noelle Ingeveldt werkt een deel van de week voor het informatiepunt. Op de andere dagen is ze audiovisueel kunstenaar. “Dus ik ben best wel handig met de computer”, zegt ze lachend. Ze vond het altijd al leuk om mensen te helpen.

De afgelopen weken kreeg Noelle verschillende vragen over de eenmalige energietoeslag. Ze werd ook om hulp gevraagd bij zaken als het aanvragen van een verklaring van goed gedrag en het installeren van de DigiD op een telefoon.

Het is belangrijk dat de gesprekken met klanten vertrouwelijk blijven. Daarom vinden ze in bibliotheek ’t Plein plaats in een spreekkamer. In Het Kruispunt en in De Boekenstal is er een bureau dat op voldoende afstand staat van het overige publiek.

Noelle Ingeveldt verwacht dat het aantal mensen dat hulp vraagt de komende tijd toeneemt, omdat het informatiepunt steeds bekender wordt. “En als er weer een corona-app komt, dan verwacht ik dat het heel druk gaat worden.”

Openingstijden

In bibliotheek ’t Plein in Barendrecht Carnisselande is het infopunt open op dinsdag van 10 tot 12 uur. In de bibliotheek van Het Kruispunt op dinsdag van 14 tot 16 uur.

In Albrandswaard is het infopunt te vinden in De Boekenstal in Poortugaal, open op maandag van 10 tot 12 uur.

In Heerjansdam wordt het infopunt bemand door Nick de Jong. Hij is aanwezig op woensdag van 14 tot 15.30 uur.

Advertenties uit de krant