Leo van de Wilk in Doha: 'Na drie verloren finales is het nu echt tijd voor die wereldtitel'.
Leo van de Wilk in Doha: 'Na drie verloren finales is het nu echt tijd voor die wereldtitel'.

Superfan Oranje Leon proeft sfeer in Qatar

Algemeen

BARENDRECHT - Het begrip superfan wordt op Wikipedia omschreven als ‘iemand die enthousiast en enorm fan is van een sportploeg’. Toch zijn er gradaties. De reden dat Barendrechter Leon van der Wilk het predikaat met trots mag dragen is een officiële onderscheiding door de KNVB. 

In 2018 werd Leon van der Wilk door de voetbalbond, na het bezoeken van zijn 187ste wedstrijd van het Nederlands elftal, gehuldigd als ‘trouwe Oranjesupporter’. Inmiddels staat de teller qua bezochte wedstrijden op 210. Afgelopen maand bezocht hij op uitnodiging van de organisatie van het WK het Lusail Iconic Stadium in Doha waar op 18 december de finale van het wereldkampioenschap plaats zal vinden.

Qatar

Zijn bezoek aan de puissant rijke oliestaat in het Midden-Oosten kreeg gestalte toen hij door zijn status als enorme Oranjefan genomineerd bleek. Leon: “Mijn zoon Sem heeft toen een filmpje ingestuurd naar het organiserend comité. Na een tijd op een shortlist te hebben gestaan kreeg ik een mail of het mij leuk leek om, als onderdeel van een internationaal gezelschap van supporters, alvast vooraf sfeer te komen proeven.”

Trip

“Het was echt een fantastische ervaring om daar vijf dagen door te brengen. Hoogtepunt van de trip was de wedstrijddag in het prachtige stadion waar we aanwezig waren bij een supercup wedstrijd tussen de kampioen van Egypte en die van Saoedi-Arabië. De dagen erna volgde er verschillende excursies, van het rijden op een kameel en in een 4x4 wagen in de verzengende hitte van de woestijn, tot relaxen op het strand. Alles was tip-top in orde.”

Vooraf heeft de bekende Barendrechter wel gewikt en gewogen door het stigma rond de arbeidsomstandigheden in het land. “Daarentegen: Ik ben ook gewoon fan en als Oranje, de KNVB en honderdduizenden fans er deze winter naar toe gaan waarom ik dan niet?”

WK

Leon, naast Oranjefan ook algeheel sportliefhebber en voorzitter van onder andere tennisvereniging TV Barendrecht, is duidelijk over zijn hoop voor de equipe van bondscoach Louis van Gaal tijdens het aankomende toernooi.  “Na drie verloren finales is het nu echt tijd voor die wereldtitel.” 

Leon hoopt op winst na strafschoppen in de eindstrijd tegen Brazilië. Of hij daar zelf bij is weet Leon nog niet: “Stiekem hoop ik op een nieuwe uitnodiging als Oranje de finale haalt maar ik ben in ieder geval nu al druk bezig om alles te regelen voor het meemaken van een groepswedstrijd van Onze Jongens.”

(door Rory Bouman)

Advertenties uit de krant