Slee op de Waal bij Heerjansdam in 1963. Soortgelijke beelden staan op de film van Bas Leenheer.
Slee op de Waal bij Heerjansdam in 1963. Soortgelijke beelden staan op de film van Bas Leenheer.

Oude filmbeelden teruggevonden

Algemeen

BARENDRECHT – Bas Romeijn heeft in de nalatenschap van amateurfilmers nieuwe beelden ontdekt uit Barendrecht en Rotterdam.

Bas Romeijn kreeg een bericht van de kleindochter van tuinder Bas Leenheer, die in het huis Den Dolder aan de Dorpstraat Oost in Barendrecht woonde. Op één van de filmspoelen die zij had moesten opnamen zitten van ringsteek wedstrijd(en) met arrensleeën in het dorp en van het tuinderswerk die haar opa heeft gemaakt in 1939 en 1940, 1946. “Het vergde echter twee zondagmiddagen om samen met haar alle spoelen te bekijken en die opnamen terug te vinden”, vertelt Bas Romeijn.

Ook het filmarchief van Joop Stolk uit Rhoon, waaruit Bas Romeijn al meerdere films heeft gepubliceerd, bleek nog een verrassing te bevatten. Een doosje met een filmpje over het door het bombardement van mei 1940 verwoeste Rotterdam. Foka in Rotterdam maakte indertijd van zijn montage een kopie en stuurde die naar zijn onderduikadres in Heeren veen.

Dit historisch- en cultureel erfgoed laat Bas nu digitaliseren, waarna hij de films zal bewerken en op zijn website publiceren zodat iedereen er van kan genieten. De historische films zelf worden daarna bewaard in de klimaatkluis van het Stadsarchief Rotterdam.

basromeijnfilms.blogspot.com

Advertenties uit de krant