Afbeelding

Gemeenteraad slikt bittere pil: betaald parkeren in Stationstuinen

Algemeen

BARENDRECHT - Met tegenzin stemde een meerderheid van de gemeenteraad dinsdag in met betaald parkeren in de toekomstige wijk Stationstuinen.

In januari was de hele gemeenteraad nog voor gratis parkeren in de nieuwe wijk ten oosten van het station. Inmiddels blijkt dat er dan minder betaalbare woningen kunnen worden gebouwd. Ook loopt Barendrecht dan miljoenen aan subsidies mis.

Bezoekers en werknemers in de wijk gaan betalen voor het parkeren. Er komt ook betaald parkeren op het parkeerdek van het NS-station. Met NS wordt gesproken over een tarief en over de manier waarop treinreizigers worden gecompenseerd. Er komt betaald parkeren op het parkeerdek, om te voorkomen dat mensen uit de Stationstuinen daar gratis gaan parkeren en de plaatsen van treinreizigers innemen.

Omdat het vorige college al wist dat gratis parkeren onhaalbaar was, voelt de EVB-fractie zich voor een voldongen feit gesteld. Dat zei woordvoerder René Schuurman. “Het voorliggende plan van 3000 woningen, met daarin sociale huurwoningen, betaalbare woningen en woningen in het hogere segment, is alleen maar mogelijk wanneer we op korte termijn gebruik maken van subsidies van het Rijk. EVB heeft in haar tienpuntenplan duidelijk aangegeven meer betaalbare woningen te willen realiseren, met dit plan wordt daar in de komende jaren invulling aangegeven. Wij zijn van mening dat het belang van betaalbare woningen voor Barendrechters nu zwaarder weegt dan het invoeren van gereguleerd en betaald parkeren in deze nieuwe wijk.”

Ook de meeste andere partijen zagen geen andere keus dan in te stemmen met betaald parkeren.

Als enige stemde SGP/CU tegen. Fractievoorzitter Leendert Mijnders vindt dat de wijk terug naar de tekentafel moet, om te voorkomen dat er betaald parkeren wordt ingevoerd. Hij waarschuwde dat de blauwe zone rond het station steeds verder zal worden uitgebreid. Met ‘extra bonnenschrijvers’. Volgens Mijnders dreigt Stationstuinen een Rotterdamse stadswijk te worden met parkeertarieven die daar gewoon zijn. “Maar Barendrecht is geen Rotterdam.”
Mijnders wees op mensen die een auto nodig hebben, omdat ze bijvoorbeeld een baan hebben in de Rotterdamse haven. “SGP/CU is er voor jullie. Wij gaan ervoor zorgen dat dit wordt teruggedraaid.” Al duurt dat vier of acht jaar, Mijnders belooft dat zijn fractie zich daarvoor zal inzetten.

Wethouder Dirk Vermaat beloofde dat er binnen deze raadsperiode in geen enkele bestaande wijk betaald parkeren wordt ingevoerd.

Advertenties uit de krant