Afbeelding

Barendrechtse Bodemvondsten vanaf zaterdag te zien

Algemeen

BARENDRECHT – Zaterdag 1 oktober opent bij de Historische Vereniging Barendrecht een tentoonstelling over bodemvondsten. Daaronder veel vondsten die nog nooit in Barendrecht zijn getoond.

De Historische Vereniging Barendrecht toont in d’Ouwe School altijd al een aantal voorwerpen die in Barendrecht zijn opgegraven. Daaronder kookpotten, schalen, bierkruiken en glaswerk. De vereniging bewaart ook een holle boomstam, die in de Romeinse tijd is gebruikt voor de afwatering van een polder. Dit primitieve sluisje is gevonden in Carnisselande.

Het meeste wat tijdens de aanleg van de wijken van Carnisselande is opgegraven door de regionale archeologische dienst BOOR, is voor onderzoek overgebracht naar Rotterdam. Deze voorwerpen liggen nu in het Provinciaal Archief in Alphen aan den Rijn. Ook deze vondsten komen voor de tentoonstelling naar Barendrecht. Het gaat om meer dan veertig objecten. Uit de collectie van het Museum voor Oudheden in Leiden komt een fibula (speld) en een hak (landbouwwerktuig), die ooit in Barendrecht zijn gevonden. Tenslotte zijn er pen- en waterverftekeningen te zien van Hans Brouwer. Hij toont hoe Barendrecht en omgeving er vroeger heeft uitgezien.

De tentoonstelling vindt plaats van 1 tot en met 15 oktober, tijdens de Maand van de Geschiedenis.
De tentoonstelling is te zien op de zaterdagen 1, 8 en 15 oktober van 10.30 tot 16 uur. Daarnaast is de tentoonstelling open op afspraak (info@historischbarendrecht.nl of 06-53295436).

Op 1 oktober wordt de tentoonstelling geopend door ‘jonker Biggo van Duiveland’, die rond 1190 heer van Rhoon was. Er wordt ook een levensgrote houten Biggo geplaatst, waar kinderen mee op de foto kunnen.

D’Ouwe School, het museum van de Historische Vereniging Barendrecht, is te vinden aan de Dorpsstraat 150 in Barendrecht. De toegang is gratis.

Advertenties uit de krant