Afbeelding
Foto: JOHN HOOIMEIJER

Eretitel met Indonesische tintje voor vechtsportleraar Derby Haagsma

Algemeen

BARENDRECHT - Het werd een Indonesische middag afgelopen zaterdag in Derby’s Dojo, de sportschool van Derby Haagsma.

De dag stond in het teken van nieuwe en oude vriendschappen binnen de Indo-Europese vechtsport: Grootmeester – sikung in het Maleis – René Kraft van Ermel van Kempo Kuntao Nederland verzorgde een gasttraining in het Kuntao, een traditionele vechtsport uit de Indonesische archipel. Yenny Luu, meervoudig wereldkampioen en bekend van haar optreden in Holland’s Got Talent die haar demonstratieteam een plek in de finale bezorgde en Rogier Fremouw lieten een aantal typische zelfverdedigingstechnieken zien aan een geïnteresseerde zaal vol vechtsporters.

Olivier Blancquaert, voorzitter van de Nederlandse Pencak Silat Federatie (NPSF) was ook aanwezig. Samen met de NPSF willen de scholen van René Kraft van Ermel en Derby Haagsma, beiden geboren in Jakarta, de Indo-Europese en Indonesische cultuur in sport en traditie meer onder de aandacht brengen. Derby Haagsma: “Er zijn in de regio weinig scholen waar de traditionele vechtkunst van generatie op generatie doorgegeven wordt.” Waarop Olivier toevoegt: “Er kwamen 340.000 mede-burgers naar Nederland tussen ongeveer 1947 en 1960 die hun wortels deels of geheel in Indonesië hadden. Inmiddels zijn er 1,2 miljoen ‘Indo’s’ in Nederland, die als tweede of derde generatie een deel van hun identiteit ontlenen aan hun Molukse, Indonesische, Indo-Europese of Indochinese wortels.”

Na het uitwisselen van technieken tussen de aanwezige vechtsporters en enkele demonstraties van hun kennis en kunde op het gebied van de vechtkunst, werd een aantal deelnemers geëerd. Derby Haagsma ontving uit handen van de hoogst gegradueerde kuntao grootmeester René Kraft van Ermel en de NPSF-voorzitter Olivier Blancquaert de zesde Dan. Deze eregraad geldt als een zeldzaamheid in de vechtsportwereld. Als achtjarige jongen kreeg Derby Haagsma al les van sikung René, nadat zijn vader hem de beginselen van de pencak silat had bijgebracht. Sindsdien heeft Derby honderden, zo niet duizenden leerlingen opgeleid in de vechtsport. Onder de naam Imperator Martial Arts heeft hij inmiddels instructeurs aan het werk in zijn dojo die ook andere sporten zoals Taekwondo, Braziliaans Jiu-Jitsu, Kickboksen e.a. onderwijzen.

Yenny Luu ontving de vijfde Dan-graad voor haar kunst en kunde in de Kuntao, en mag zich daarmee grootmeester noemen. Ze verruilde haar zwarte band daarmee voor de zwart-rood geblokte die in de vechtsportwereld haar senioriteit laat zien. Roger Fremouw, decennia lang leraar en belangrijk lid van het demonstratieteam van Kempo Kuntao Nederland ontving uit handen van René en Olivier de derde Dan-Graad.

Tijdens de ‘kumpulan’, een typisch Indonesisch samenzijn met eten, verhalen en gesprek, waarmee de dag werd afgesloten werd nogmaals duidelijk hoe sport, cultuur en traditie nog steeds met elkaar verbonden zijn. En die gastvrijheid strekte zich ver uit naar iedereen geïnteresseerd in de Indonesische vechtsport, van Nederlander tot ‘Indo’. Aan tafel werden alweer plannen gemaakt voor de volgende evenementen.

Advertenties uit de krant