Afbeelding
Foto:

Leerzame uitleg over wespennest

Algemeen

BARENDRECHT – Kinderen die de Buurttuin aan de Kempenaar bezoeken, weten nu ‘alles’ over wespen. Woensdag 30 november was Eric Mahieu van de Wespenstichting in de tuin. Hij kwam daar om samen met de kinderen te kijken naar een ondergronds wespennest dat deze zomer druk is gebruikt. Sindsdien is er bij het nest geen activiteit meer te zien.

Mahieu had in een plastic krat een groot wespennest meegenomen, waar de kinderen aan mochten voelen. “Eigenlijk is het een soort papier maché”, legde hij uit. De wespen verwerken hout tot een papier-achtig materiaal voor hun nest.

Dat er in de Buurttuin een ondergronds wespennest is gemaakt, heeft volgens Eric Mahieu een simpele oorzaak. Wespen gebruiken graag gangetjes die zijn gegraven door muizen.

Terwijl de kinderen er met hun neus bovenop stonden, groes Eric Mahieu het nest uit. Er bleek door vocht weinig meer van over. Toch werden er resten gevonden van papier-achtig materiaal waarvan de wespen hun nest hadden gemaakt. Maar de koninginnen waren vertrokken om in de buurt te overwinteren. Er vloog nog één werkster in de tuin, de rest was door ouderdom dood gegaan. “Ze hebben hun taak volbracht”, aldus de medewerker van de Wespenstichting.

Volgens de kinderen en hun ouders is er deze zomer geen overlast geweest door de wespen van het nest. Iedereen heeft het nest met rust gelaten.

Advertenties uit de krant