Afbeelding

Dorsman zwemt ER record en sleept vijf WK-limieten binnen

Algemeen

HEERJANSDAM - Afgelopen weekend zwom Paralympische zwemmer Rogier Dorsman de RQM-kwalificatiewedstrijd in Rotterdam. Dit was de eerste wedstrijd om tickets binnen te halen voor het WK Manchester wat gezwommen gaat worden in augustus 2023.

Voor Dorsman begon dit toernooi met een opwarmertje: de 200 meter vrijeslag. Ondanks dat dit geen WK afstand is voor de zeer slechtziende zwemmer (die uitkomt in de blindencategorie) , begon Dorsman dit toernooi sterk: hij zwom 2 seconden van het ER 2.10.98 naar een nieuw ER van 2.08.82.

Op vrijdag stond de 100 meter vlinderslag op het programma. De eerste limiet werd binnengesleept met ruim 2 seconden onder de gestelde tijd.

De tweede limiet was de 100 meter rugslag, dit was met de hakken over de sloot: slechts 0.35 seconden sneller dan de door de KNZB vastgestelde limiet. Inmiddels werd duidelijk dat Dorsman niet helemaal lekker in zijn vel zat dit weekend en werd het spannend of de resterende limieten haalbaar zouden zijn.

Op de 200 meter wisselslag en de 400 meter vrije slag had Dorsman van te voren veel marges, beide afstanden werden boven zijn beste tijd gezwommen maar toch haalde hij gelukkig limiet 3 en 4 binnen. Tenslotte werd het op zondag echt spannend, hield zijn lichaam het nog even vol? Voor alle zekerheid werd de finale van de 400 meter vrije slag afgemeld zodat hij in de finale de 50 meter vrije slag kon aanvallen. In de ochtend zwom hij 0.2 seconden boven de gestelde limiet, maar in de finale zwom hij met alle krachten die hij in zich had naar een nieuw PR en zwom hij zelfs 1.03 seconden sneller dan in de ochtend. Deze tijd 25.99 was weer 0.9 seconden sneller dan de gestelde limiet en dus zat nummer 5 in de pocket.

“De afgelopen dagen stonden in het teken van één doel: vijf limieten binnen halen voor het WK. Ik ben blij dat dit gelukt is, maar de tijden die ik gezwommen heb daar ben aan de ene kant wel tevreden over maar aan de andere kant ook weer niet. Ik had gehoopt dat het wat sneller was gegaan maar helemaal top fit was ik dit weekend niet. Ik hoop dan ook dat het daarmee te maken had”, zegt Rogier Dorsman.

“Nu heb ik lekker even een dag vrij en gaan we ons daarna weer focussen op het NK korte baan. Dit NK wordt over 2 weken gezwommen in Den Haag. Hier kunnen we dus geen limieten zwemmen maar dat kan pas weer in maart/april. Op het NK ga ik leuke afstanden zwemmen in plaats van de verplichte afstanden voor grote toernooien. Ik ben hier nog niet zo mee bezig geweest omdat het de laatste tijd in teken stond van de RQM.”

Advertenties uit de krant