Mark Snoek in zijn winkel op de Middenbaan.
Mark Snoek in zijn winkel op de Middenbaan.

Mark Snoek: ‘De invloed van boek-tok is best wel groot’

Algemeen

BARENDRECHT - Verandert de manier waarop jongeren lezen? Tegenwoordig zie ik meer jongeren lezen. Komt dat door de e-reader? Door het luisterboek misschien? 

JONGEREN EN LEZEN
door Alondra Mauricio


Het is in ieder geval opmerkelijk dat ze meer Engelstalige boeken lezen dan Nederlandse boeken. Misschien omdat Engels een wereldtaal is en ze meer diversiteit hebben? Mark Snoek van The Read Shop Barendrecht op de Middenbaan kan meer over jeugdlezers vertellen.

Soorten lezers
“Je hebt kinderen die houden helemaal niet van lezen, anderen lezen misschien wel een stripboekje. En je hebt jongeren die de hele bibliotheek uitlezen”, vertelt Mark. Hij merkt wel dat er soms een andere reden is, die voor jongeren het lezen niet aantrekkelijk maakt, “Sommige moeten echt gedwongen worden om een boekverslag te maken voor school. Anderen hebben leesbeperkingen en lezen daarom niet graag. De graphic novels, romans met veel illustraties, hebben ertoe bijgedragen dat jongeren wat meer zijn gaan lezen. Maar echte leesboeken, dat blijft nog wel lastig.”

“In het begin komen jongeren met hun ouders in de winkel. Later komen ze steeds vaker alleen. Dan gaan ze natuurlijk kijken bij de boeken en moet je allerlei suggesties aandragen. Dan zeggen ze, ‘Nee, dat vind ik niks’. En nu komen ze echt zelf en dat is wel heel leuk om te zien. En dat zijn ook wel de lezers van de toekomst.” 

Meiden komen in groepsverband de boekwinkel binnen, merkt Mark. “Ze komen dan heel gericht kijken. Sommige boeken hebben een heel mooie kaft, dat prikkelt hun fantasie. Vooral jonge meiden kopen dat allemaal, jongens wel minder.”

“Je ziet wel dat jongeren meestal zoeken naar romantische boeken en youngadult-boeken. Een beetje spannend, een beetje horrorelement, een beetje griezelig. En nu zie je ook dat het over relaties gaat en over geaardheid. Dat zijn thema’s die jongeren aanspreken en daar spelen de schrijvers goed op in. Dus dat is leuk.” Mark vindt dat er voldoende romantiek in de boeken zit.

Engelstalige boeken
Engelstalige boeken zijn steeds populairder bij de Nederlandse jeugd. Ook Mark Snoek merkt dat in zijn winkel. “We hadden wel altijd Engelstalige boeken. Zoals trillers en literatuur, voornamelijk voor volwassenen.”
Als mensen door de winkel lopen, zien ze dat de hoek met Engelstalige boeken groter is dan vroeger. “We zijn vorige jaar begonnen met het uitbreiden van de Engelstalige kinderboeken en het jongvolwassen genre. En nu hebben we wel een paar planken vol, omdat er wel veel vraag naar is.”

Boek-tok
Jongeren zitten veel op social media. Op TikTok zijn filmpjes te vinden die jongeren over boeken maken: boek-tok. Het is opmerkelijk hoeveel tijd jongeren besteden om via boek-tok contact te hebben met andere liefhebbers. Ze vinden anderen met dezelfde smaak en kunnen boeken aan elkaar aanbevelen. Een soort een online leesclub.
“De invloed van boek-tok is best wel groot”, zegt Mark. “Ons hoofdkantoor heeft dat ook gezien en gaat ons adviseren. Ze zeggen ‘Dit zijn titels die het goed doen op boek-tok’ en ze worden ook automatisch opgestuurd”, Mark is daarvoor zeker dankbaar. “Het gaat wel heel snel, de ene week is een bepaald boek heel populair en de andere week nog niet. Dus je moet wel heel snel schakelen. En voor de rest goed luisteren naar de vragen van de klanten.”

Stimuleren
Mark wil wel dat meer jongeren interesse krijgen in lezen. Hij hoopt dat de middelbare scholen de jongeren meer gaan stimuleren. “Ik denk dat een hele enthousiaste leraar al erg helpt. Dat weet ik van vroeger. Ik had zelf een leraar die was helemaal gek op poëzie en probeerde het mee te geven aan zijn leerlingen. En een leuke bibliotheek op school hebben, met aansprekende boeken voor jongeren helpt ook.”

Wat leest Mark zelf?
Mark zit al vijftien jaar in het vak en heeft een uitgebreide leesinteresse. “Ik lees liever trillers, romans en geschiedenis. Sport en muziekboeken vind ik ook goed om te lezen. Ik lees van alles. Behalve kookboeken”.

Mark Snoek: 'Ik lees van alles. Behalve kookboeken'.

Advertenties uit de krant