De beschuitfabriek tijdens de Watersnood. (foto: archief Bas Romeijn)
De beschuitfabriek tijdens de Watersnood. (foto: archief Bas Romeijn)

Film toont overstroomde beschuitfabriek

Algemeen

BARENDRECHT - Aan de hand van bedrijfsfoto`s maakte Bas Romeijn een filmverslag over de plaatselijke gevolgen van de Watersnood. Het is een fragment uit de grote documentaire die hij in het verleden maakte over de geschiedenis van Hooimeijer.

Door de storm en hoogwater van 1 februari 1953 breekt `s nachts de dijk langs de Oude Maas door. Daardoor stroomt het door de storm opgestuwde water de polder in en komt in Barendrecht het gebied ten zuiden van de Middeldijk , met een groot aantal boerderijen en de VELO fabriek , onder water te staan. En er midden in stond de beschuitfabriek van Hooimeijer. Daar was juist een grote fabrieksuitbreiding klaar gekomen.

De fabrikant kwam al snel met zijn personeel en veel vrijwilligers in actie om de ramp zoveel mogelijk te beperken. Die inspanningen leidden er toe dat er een deel van de grondstoffen werd gered. Er werd door Hooimeijer zelfs een eigen noodgemaal samengesteld uit bijeen gesprokkelde onderdelen om de polder sneller leeg te malen. Daardoor was het mogelijk om de machines en oven nog te reviseren. Want, als die te lang in het brakke water zouden staan, zouden te ver verroest zijn om nog te reviseren. Dan zou alles vervangen moeten worden waardoor de fabriek nog veel langer buiten bedrijf geweest zou zijn.

Link: https://basromeijnfilms.blogspot.com/2016/02/de-watersnood-van-1953-bij-hooimeijer.html

Advertenties uit de krant