Sihem Groenewegen: ‘Ik lees ongezond veel.’
Sihem Groenewegen: ‘Ik lees ongezond veel.’

Sihem: ‘Ik wil alleen papieren boeken, nieuw en zonder kreukels’

Algemeen

BARENDRECHT – Sihem Groenewegen (18) schrijft elke maand een column in De Schakel. Leest zij boeken?  “Ik heb een kast vol met boeken, maar te weinig kasten”, zegt ze. 

JONGEREN EN LEZEN
door Alondra Mauricio

Sihem leest het liefst Engelstalige boeken, daarbij leest ze ook graag comics online. Waarom? “Ik vind de taal gewoon fijner. Romantische scènes zijn in het Nederlands nogal ongemakkelijk”, zegt ze. “Ik moet nu Nederlands lezen voor mijn examen en weet al dat het niks gaat worden. Ik ben zo gewend aan Engels lezen dat ik nu weer Nederlands moet leren lezen.” 

Ze houdt van ‘Young Adult’ boeken en leest soms ook literatuur. Haar lievelingsboek is ‘One Last Stop’ van Casey McQuiston. Ze wil verschillende genres lezen. “Ik heb klassiekers gekocht, ze zijn erg saai, maar het staat wel mooi in mijn kast.”, zegt ze. 

Waar haalt ze haar boeken vandaan? “Vroeger ging ik vaak naar de bibliotheek, dat was toen voor mij nog gratis. Ik leende het liefst rond de tien boeken per dag, maar nu kost het mij geld. Ik koop het nu liever nieuw in de winkel. Dan kan ik ze ook houden.”

“Ik wil alleen papieren boeken, nieuw en zonder kreukels. Ik vind de geur van nieuwe boeken echt lekker ruiken. Er bestaan blijkbaar kaarsen met die geur, en als ik ooit op mijzelf woon, ga ik die zeker halen. Ik wil het liefst twee exemplaren van elke boek kopen. Eén nieuwe en één om aantekeningen in te maken, maar dat wordt waarschijnlijk erg duur”, zegt ze.

“Ik weet dat een boek online goedkoper is dan de boekwinkel. Maar het liefst ga ik naar de boekenwinkel; de sfeer daar is gewoon zo rustig. Alsof de tijd daar stopt. Als ik een Engelstalig boek per se direct nodig heb, dan bestel ik het wel online. Het is zo’n paar euro’s goedkoper per boek en ik kan er dan meer halen.” 

“Ik was laatst bij de boekwinkel en had weer zeventig euro uitgegeven aan een stapel boeken die ik nu nog niet eens heb uitgelezen. Ik kwam thuis en mijn ouders vroegen nogal geshockeerd ‘Is dat echt nodig?’ en ik zei ‘Ja, natuurlijk, deze wilde ik al heel lang.’ In mijzelf dacht ik ‘het zijn tenminste geen drugs.’ Maar het is stiekem wel een soort verslaving geworden. Ik ken niemand die leest zoals ik, maar ik lees dan ook wel ongezond veel. Ik dwing mijzelf soms een boek uit te lezen. Dit is vaak als ik er al weken tegenaan loop, omdat het boek zo langdradig is.” 

Advertenties uit de krant